Teknoloji

YouTube Shorts için kesenin ağzını açıyor

youtube shorts

YouTube, TikTok’a rakip olarak çıkarttığı Shorts platformu için içerik hazırlayan geliştiricilere ayda 10 bin dolara varan paralar ödemeye hazırlanıyor. Önümüzdeki yıl boyunca 100 milyon dolar ödemeyi planlayan şirket, ödemelere gelecek ay itibarıyla başlayacak.

Söz konusu fon, içerik geliştiriciler için büyük bir maddi destek niteliği taşıyor. Ancak ödemelerin garanti olmadığını belirtmek gerekiyor. Ödenecek para, hazırlanan içerikler ve bu içeriklerin izlenme sayılarıyla bağlantılı olacak. Buna ek olarak, ödemeler içerik geliştiricilerinin kitlelerinin bulunduğu yer doğrultusunda yapılacak.

YouTube söz konusu videoların orijinal olmasını da zorunlu tutuyor. Yeniden yüklemeler veya TikTok, Snapchat ya da Instagram Reels gibi platformların logolarını taşıyan içerikler kanalı ödeme kapsamından çıkaracak. İlk etapta 10 bölgede ödeme yapacak olan YouTube, önümüzdeki dönemde bu listeyi büyütmeyi planlıyor.

YouTube’da içerik geliştiricilerine genellikle videolarında gösterilen reklamlar doğrultusunda ödeme yapılıyor. İzlenen reklam sayısı ve ödenen meblağ arasında doğrudan bir ilişki söz konusu. Ancak Shorts’ta her videonun önünde reklam göstermek istemeyen YouTube, çareyi alternatif bir ödeme yöntemi geliştirmekte bulmuşa benziyor.

YouTube’un ürün şefi Neal Mohan, Shorts Fonu’nun uzun vadeli ve ölçeklendirilebilir parasallaştırma yöntemiyle değiştirileceğini dile getirdi. Mohan, fonun Shorts’ta parasallaştırmayı anlamaya yardımcı olacak bir amaç işlevi göreceğini belirtti. Kısa videolardan oluşan bir akışın tüketildiğini söyleyen Mohan, parasallaştırma yönteminin de farklı olması gerektiğini ifade etti.

Mohan’a göre, YouTube Shorts platformunun etkileşimini artırmak için içerik geliştiricilerine muhtaç değil. Ancak her içerik geliştiricisine bir ses vermek istediklerini söyleyen YouTube yöneticisi, her formattan geliştiriciye destek olmayı amaçladıklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER