Teknoloji

YouTube telif hakkı sürecini şeffaf hâle getirmek için ses kitaplığı oluşturdu

youtube-ses-kitapligi-091214

Content ID ve YouTube ekipleri, YouTube’a içerik yükleyen pek çok kişinin başını ağrıtan telif hakkına sahip ses probleminin etkilerini minimuma indirmek için YouTube Audio Library adını taşıyan bir ses kütüphanesi oluşturdu. YouTube Ses Kitaplığı arama sistemi sayesinde kullanıcılar videolarında bulunan bir şarkının videoda yer almaya uygun olup olmadığını görebilecek.

Söz konusu sistem Youtube’un halihazırda uyguladığı “yükle ve bekle” sisteminin yerini alacak. Mevcut sistemde kullanıcılara şarkıyı yüklemeleri sırasında herhangi bir uyarıda bulunulmazken, birkaç gün sonra gelen “telif hakkı” temalı bir uyarı mesajı içerik sahipleri için fazlasıyla can sıkıcı olabiliyor. YouTube Ürün Müdürü Tim Grow, YouTube Ses Kitaplığı sayesinde can sıkıcı uyarıların ve bu uyarıları bekleme süreçlerinin ortadan kalkacağını dile getirdi.

İçerik sahipleri YouTube’un herhangi bir telif hakkı veya ücret talep etmeden sunduğu içeriklere de YouTube Ses Kitaplığı üzerinden erişebilecek. Ses kütüphanesi içinde yer alan Ücretsiz Müzik, Reklam Destekli Müzik ve Ses Efektleri sekmeleri altında bulunan parçaları “indir” ikonuna tıklayarak indiren kullanıcılar, bu ses dosyalarından videolarında faydalanabilecek. İçerik yaratıcılarının YouTube’un bu yeni hizmetini mutlulukla karşılayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER