Teknoloji

YouTube Red abone bulmakta zorlanıyor

youtube redYouTube, bundan yaklaşık bir yıl önce Netflix ve Hulu gibi platformlara rakip olmak amacıyla YouTube Red isimli servisinin duyurusunu yapmıştı. İlk yılın sonunda gelinen nokta, insanların YouTube’a erişim için aylık abonelik ücreti ödemeye hazır olmadığını gösteriyor.

Çeşitli kaynaklardan gelen bilgilere göre, yaz sonu itibarıyla Red servisinin abone sayısı 1.5 milyon. Deneme sürecindeki kullanıcı sayısı ise 1 milyon olarak belirtiliyor. Ancak deneme sürecindeki kullanıcıların servis için para ödemediğinin altını çizmek gerekiyor. İnsanları neredeyse 10 yıldır ücretsiz kullandıkları bir servise para ödemeye ikna etmenin ne kadar zor olduğu, YouTube Red sayesinde açık biçimde görülüyor. Söz konusu rakamlar, yine geçtiğimiz yıl duyurulan ve Red aboneliğiyle erişilebilen YouTube Music’e yönelik ilginin seviyesin anlaşılmasını sağlıyor.

Ancak ortada YouTube’un lehine bazı istatistiklerin bulunduğunu söylemek de mümkün. Öncelikle Red’in hali hazırda sadece ABD, Meksika, Avustralya ve Yeni Zelanda’da faaliyette olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu da, YouTube’un geniş kitlesinin çok büyük bir kısmının Red ile tanışmadığı anlamına geliyor. ABD’de CBS All Access ve Sling TV gibi rakiplerinden daha hızlı biçimde büyüyen servisin kullanıcı tabanının büyük kısmını YouTube’u yoğun kullanan kitlenin oluşturması da dikkat çekiyor. YouTube Red Originals kapsamında içerik hazırlayan YouTube yıldızlarının ana kanallarındaki abone ve izlenme sayılarının arttığı belirtiliyor. Şirket, Red abonelerinin televizyon üzerinden YouTube izleme oranının standart kullanıcılardan yüzde 75 daha fazla olduğunun da altını çiziyor.

Dünyanın en büyük çevrim içi video ve müzik platformu olarak nitelenebilecek YouTube’un sunduğu bir hizmetin ilk yılında sadece 1.5 milyon aboneye ulaşabilmesini başarı olarak değerlendirmek pek mümkün değil. Jay-Z’nin satın aldığı çevrim içi müzik servisi Tidal bile yeniden yapılanmasının ardından 1 yıl içinde 2.1 milyon abone kazanmıştı. Tidal’ın faaliyet gösterdiği ülke sayısı Red’den fazla olsa da, servisin tanıtımının oldukça sorunlu olduğu gerçeğini unutmamak gerekiyor.

YouTube Red’in gidişatından memnun

Abone sayısı düşük kalsa da, YouTube Red tarafından gösterilen performanstan memnun görünüyor. Yapılan açıklamada servisin yakaladığı dengeden ve abone sayısını her ay sağlıklı biçimde artırmasından memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER