Teknoloji

YouTube Premium abone sayısı 100 milyonu geçti

youtube premium türkiye

YouTube Premium servisinin abone sayısının 100 milyonu geçtiğini duyurdu. Bu sayı deneme süresindeki abonelikleri de kapsadığı için gerçek sayının daha düşük olduğunu en baştan belirtmekte fayda var.

YouTube’un abonelik paketleri, Google’ın abonelik hizmetleri içinde önemli bir gelir kalemi niteliğinde. İnternet devi, 2023’te aralarında Google One ve YouTube TV’nin de bulunduğu abonelik servisleri sayesinde 15 milyar dolar gelir elde etmişti.

YouTube ücretli ve reklamlı abonelik servisi, yaklaşık 9 yıl önce faaliyete geçmişti. O dönemde YouTube Red adıyla sunulan servis, daha sonra ikiye bölünmüş; yola Premium ve Music Premium olarak devam etmişti.

Kasın ayında yapılan zammın ardından  Premium hizmetlerinin keyfini sürmek için tek kullanıcıların aylık 57,99 TL, aile paketi abonelerinin 115,99 TL ve öğrenci paketi kullanıcılarının 37,99 TL ödemesi gerekiyor. Google, yıllık paketin fiyatını ise 579,99 TL’ye çıkarmıştı.

100 milyon abone sayısının geçilmesi önemli bir başarı olsa da, YouTube’un bu alanda hâlâ 260 milyon abonesi bulunan Netflix ve 226 milyon ücretli abonesi olan Spotify’ın bir hayli arkasında olduğunu belirtmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıl itibarıyla 150 milyon abone sayısını geçen Disney+, YouTube için daha yakın bir hedef gibi görünüyor.

YouTube Premium rakip servislere kıyasla daha farklı bir yerde duruyor

Bu noktada YouTube’un diğer akış hizmetlerinden daha farklı bir yerde durduğunu belirtmek gerekiyor. İçerik çeşitliliği rakiplerine kıyasla daha fazla olan YouTube, bu içeriklerin tamamını ücretsiz olarak da sunuyor. Ancak Premium abonelik ile daha gelişmiş bir deneyim yaşamak mümkün oluyor. Bu noktada YouTube’un kendi orijinal içeriklerini üretmeyi büyük ölçüde bıraktığını hatırlatmakta da fayda var.

YouTube Premium aboneliklerinden ziyade reklam gelirleriyle ilerleyen bir platform olmayı da sürdürüyor. Yine de, 100 milyonun görmezden gelinemeyecek bir sayı olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu istikrarlı artış, YouTube Premium ve YouTube Music’in platformun geleceğinde önemli bir rol oynayacağını gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER