EğlenceManşetler

YouTube’un popüler müzik videoları siber saldırının kurbanı oldu

youtube muzikYouTube müzik dinlemek isteyenlerin de yoğun biçimde tercih ettiği bir platform. Ancak hâli hazırda servisteki en popüler müzik videolarından bazılarına erişilemiyor. Video paylaşım sitesine düzenlenen siber saldırı sonucunda platformda yer alan pek çok popüler müzik videosu izlenemez hâle geldi. Yapılan saldırdan etkilenenler arasında platformun en çok izlenen videosu olan Luis Fonsi ve Daddy Yankee’nin Despacito’su da bulunuyor.

Videodaki görüntünün yerine Netflix’in popüler dizisi La Casa de Papel’den alınan bir kare yerleştirilirken, videonun tanımı da kendilerine Prosox ve Kuroi’sh adını veren korsanlar tarafından değiştirildi.

Çok sayıda müzik videosu, Despacito ile benzer bir akıbeti paylaşıyor. Chris Brown, Shakira, DJ Snake, Selena Gomez, Drake, Katy Perry ve Taylor Swift gibi şarkıcıların video klipleri de saldırının kurbanı oldu. Saldırıdan etkilenen videolardan bazıları hâlâ erişime açık olsa da, videoların büyük kısmı gizlenmiş durumda.

Saldırıdan etkilenen videoların ortak özellikleri ise sanatçıların Vevo YouTube hesapları üzerinden platforma yüklenmiş olmaları. Saldırganların sanatçıların bireysel hesaplarına mı ulaştığı, yoksa Vevo hesaplarındaki daha geniş bir açıktan mı yararlandığı henüz bilinmiyor. Ancak saldırganlardan biri, bir komut dosyasını kullanarak video isimlerini değiştirdiklerini dile getirdi.

YouTube müzik videolarını etkileyen siber saldırı konusunda Google’dan şimdilik bir açıklama gelmiş değil. Popüler videoların büyük kısmına hâlâ erişilememesi, sorunun henüz çözülemediğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER