Teknoloji

Müzik endüstrisi YouTube’a karşı savaşa hazırlanıyor

youtube go
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

youtube muzikMüzik endüstrisi ve YouTube arasında ipler gerilecek gibi gözüküyor. Son zamanların en gözde pop yıldızlarından biri olan Taylor Swift de YouTube karşısındaki cepheye katılan isimler arasında yer alıyor.

Aralarında Swift’in de bulunduğu bir grup sanatçı, ABD Kongresi’ne hitaben yazılan açık mektubun altına imza attı. Söz konusu mektupta, YouTube ve diğer web platformları tarafından kullanılan mevcut yasal düzenlemenin şarkı yazarlarının ve şarkıcılarının “sürekli yaşayabilirliğini” tehdit ettiği belirtildi ve bu yasanın yeniden düzenlenmesi talep edildi.

Swift ve diğer imzacılar, 1998 yılında yürürlüğe giren Digital Millennium Copyright Act (DCMA) adını taşıyan telif hakkı yasasından yakınıyor. Söz konusu yasa, büyük internet şirketlerine kullanıcıları tarafından yüklenen materyallerden faydalanma fırsatını veriyor. Ancak müzik sektörünün DMCA ile ilgili yaptığı diğer şikayetlerde olduğu gibi, bu şikayette de asıl hedef YouTube oluyor.

Müzisyenler temel olarak YouTube’un kendilerine müziklerinin kullanımı için yeterli miktarda para ödemediğini ve müziklerin kullanımı konusunda seçim şansı sunmadığını iddia ediyor. Buna karşılık YouTube ise müzik endüstrisi için milyarlarca dolarlık gelir oluşturduğunu ve müzik sahiplerine çalışmalarını kontrol etmek için sofistike araçlar sunduğunu savunuyor.

YouTube müzik endüstrisinin önemli şirketleriyle görüşüyor

YouTube müzik endüstrisinin önemli şirketleriyle lisans anlaşmalarını yenilemek için görüşmeler yürütüyor. Bu tartışmaların söz konusu görüşmeleri etkilemesi fazlasıyla muhtemel gözüküyor.

ABD Kongresi’ne sunulan mektubu organize eden menajer Irving Azoff, bu sefer Swift ve diğer popüler isimlerin de sürece destek vermesinin işleri değiştirebileceğini belirtiyor. Azoff, tüm bu sürecin parayla ilgili olmadığını ve temel amacın gelecekte arkada neler bırakılacağını kontrol etmek olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABERLER