Teknoloji

YouTube “Müslümanların Masumiyeti” filmini telif hakkı davası nedeniyle kaldırmak zorunda

”Müslümanların Masumiyeti” adını taşıyan düşük bütçeli film, dünyanın dört bir yanında çeşitli protesto gösterilerini beraberinde getirmişti. Filmin geniş kitleler tarafından izlenmesindeyse YouTube önemli bir rol oynamıştı. Bugüne kadar filmle ilgili gelen içerik kaldırma taleplerine karşı durmayı başaran Google ve YouTube’un şu an için bu politikayı sürdürmesi mümkün gözükmüyor.

muslumanlarin-masumiyeti-270214

Filmde rol alan isimlerden biri olan Cindy Lee Garcia tarafından telif hakkı nedeniyle ABD’deki bir itiraz mahkemesine yapılan başvurunun haklı bulundu. Garcia filmde oynadığı rolün kendisinin oynamayı kabul ettiği rolle ilgisi olmadığını ve filmin ardından çeşitli tehditler aldığını belirtmeyi de ihmal etmedi.

Müslümanların Masumiyeti’nde rol alan oyuncuların büyük bir kısmının İslam dinine karşı bir filmde oynadıklarından haberdar olmadığı daha önce ortaya çıkmıştı. Garcia’ya ”Çöl Savaşçısı” adlı bir filmde oynaması için 500 dolar teklif edilmiş, çekimlerin tamamlanmasının ardından sahneleri yeni filme göre kurgulanmış ve dublajla çok tartışılan replikleri söylemesi sağlanmıştı.

Mısır’da bir din adamının filmle ilgisi olan herkes hakkında bir fetva yayınlamasının ardından Garcia ölüm tehditleri almaya başladığını açıklamıştı. Film ise dünyanın çeşitli ülkelerinde Google ve devletler tarafından engellenmiş, filmin yönetmeni ise bir banka dolandırıcılığı suçlamasıyla tutuklanmıştı. Garcia filmin YouTube’dan kaldırılması için yaptığı başvuruların sonuçsuz kalmasının ardından son çare olarak telif hakkı davası açma yolunu seçmişti.

Bir oyuncunun bir filmde gösterdiği performansın sahibi olması mümkün oluyor. Ancak pek çok yapımda oyuncular işi almak için bu haklarından vazgeçtiklerini belirten bir belge imzalıyor. Müslümanların Masumiyeti’ndeyse yönetmenin yaptığı anlaşmaların muğlaklığı ve Garcia’nın sahneleri üzerinde yapılan düzenlemelerin geniş kapsamlı olması Garcia’nın imzaladığı belgeyi geçersiz kılıyor. Mahkeme kararını açıklayan Hakim Alex Kozinski, ortaya çıkan filmin Garcia’nın oynamayı kabul ettiğinden çok farklı olmasının bu kararın alınmasında temel etken olduğunu açıkladı.

Mahkemenin aldığı karar geçici olsa da, daha önce bir alt mahkeme tarafından alınan ve filmin YouTube’da kalmaya devam edebileceğini belirten kararı geçersiz kılması nedeniyle önem taşıyor. Mahkeme kararının ardından Google’a filmin tüm kopyalarının YouTube’dan kaldırılması için 24 saatlik bir süre verilirken, şirket bu sürenin tamamlanmasının ardından yeni kopyaların platforma yüklenmesini engellemekle yükümlü kılındı.

İlgili >> Mahkeme Açıklaması, Mahkeme Kararı

İLGİLİ HABERLER