Eğlence

Plak şirketleri YouTube videolarını MP3’e dönüştüren siteyi dava etti

youtube-mp3.orgAralarında UMG, Warner Bros. ve Sony Music’in de bulunduğu bir grup plak şirketi, YouTube’da bulunan müzik videolarındaki şarkıları MP3 dosyasına dönüştüren internet sitesine telif hakkı ihlâl davası açtı. Aylık kullanıcı sayısı 60 milyondan fazla olan youtube-mp3.org sitesi, Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından “alanının en büyük sitesi” olarak tanımlanıyor. British Phonographıc Industry ise siteye yasal girişimde bulunacağına dair bir uyarı gönderdi.

Mahkemeye sunulan evraklar internet sitesinin telif hakkı ihlallerinin “devasa” boyuta ulaştığını gösteriyor. Site, dünya çapındaki yasadışı şarkı çevriminin yüzde 40’tan fazlasından sorumlu tutuluyor. Plak şirketleri, internet sitesinin her bir telif hakkı ihlali vakası için 150 bin dolar istiyor. Diğer seçenekte ise telif hakkı ihlalinden gelen kârının tamamını ödemesini talep ediyor. Kâr miktarının mahkeme sürecinde belirlenmesi bekleniyor.

youtube-mp3.org 304 şarkının yasadışı olarak internete düşmesinden sorumlu tutuluyor

Dava dilekçesinde internet sitesinin 304 şarkının yasadışı biçimde internete düşmesinden sorumlu olduğu belirtiliyor. Söz konusu şarkılar arasında James Blunt’tan “You’re Beautiful”, Sugar Ray’den “When It’s Over” ve Missy Elliott’tan “Get Ur Freak On” bulunuyor.

RIAA CEO’su Cary Sherman, internet sitesinin sanatçılar, şarkı yazarları ve plak şirketlerinin sırtından milyonlar kazandığını belirtti. Sherman bu konuda kendi üzerlerine düşen görevi yaptıklarını dile getirdi. RIAA CEO’su sanatçıların haklarını alması için müzik ekosistemindeki herkesin üzerine düşen bir görev olduğunun altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER