Teknoloji

YouTube Logan Paul skandalından sonra kötü yayıncıları nasıl cezalandıracağını detaylandırdı

youtube ios 14
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

youtube

Google’ın video platformu YouTube, “fevkalade kötü” hareketlerle YouTube camiasına, reklam verenlere ve izleyicilere zararı dokunan yapımcılara karşı vereceği cezaları detaylandırdı. YouTube’un tartışmalı video yapımcılarından Logan Paul, yılın hemen başlarında Japon Aokigahara ormanında çektiği video günlükte intihar eden bir kurbanın görüntüsüne yer vermiş, bu da büyük tartışma başlatmıştı. Bir süre videolarına ara veren Paul, geri dönüşünden hemen sonra da tartışmalı işlere imza atmaya devam etmişti. Bu durum, YouTube’un politikasını ve cezalarını yeniden gözden geçirmesine ve daha açık hâle getirmesine neden oldu.

Kurallar bir YouTube yapımcısının para kazanma ve platformda yaygın popülarite elde etme imkanlarını hedefliyor. Eğer YouTube bir kanalın kitleye geniş çapta zarara yol açtığını saptarsa, yapımcıyı Google Preferred ve YouTube İş Ortağı programlarından çıkarabilir. Aynı zamanda reklam gösterme ve para kazanma yeteneklerini de elinden alabilir. Yapımcının videolarının da YouTube ana sayfasında, popüler videolar bölümünde, sonra izle sekmesinde görünmesi engellenir, böylelikle içeriklerinin bulunması iyice zorlaşabilir.

YouTube, “camiaya zarar verme” durumunu da detaylandırıyor. YouTube “camiasını”; reklam verenler, medya endüstrisi ve en önemlisi genel izleyici kitlesi olarak tanımlıyor. Ne türde içeriklerin “zararlı” olarak nitelendirileceği ve bu tür cezalandırmalara yol açacağı noktasında ise tablo biraz daha bulanık görünüyor. YouTube başkan yardımcısı Ariel Bardin, bazı açık örnekler veriyor: İnsanları travmaya sokabilecek türden kötü şakalar, bir gruba yönelik nefret ya da şiddete teşvik edici hareketler, izleyici veya abone kazanmak adına zulüm göstermek ya da diğerlerinin acılarını sömürmek gibi durumların cezaya yol açabileceğini söylüyor.

Aslında YouTube’un bu tür hareketler karşısında her zaman ceza verme hakkı bulunuyordu. Ancak platformun giderek daha da popülerleştiği bu zamana kadar bu tür içeriklere çoğunlukla göz yumulmuştu. Şirket, Paul’un Japonya seyahatinde çektiği videonun yarattığı büyük gürültü ve tartışmanın ardınan, daha katı politika uygulayacağına dair söz vermişti.

Paul, son bir haftadır yayınladığı ölü veya hasta hayvan videoları veya izleyicilerini deterjan yemeye teşvik eden video ile hatalarından ders almadığını göstermişti. YouTube da bunun sonucunda Paul’e daha fazla ceza verdi. Daha önce O’nun Google Preferred programından çıkaran ve YouTube Red ile ilgili projelerini durduran YouTube, kanallarının tüm reklam gelirlerini de geçici olarak askıya aldı.

İLGİLİ HABERLER