Eğlence

YouTube güvenilir kaynakların koronavirüs videolarını öne çıkaracak

youtube sıra

YouTube, küresel koronavirüs salgınıyla ilgili doğru ve resmi haberlere ulaşmak isteyenlere yardımcı olmak için harekete geçti. Popüler video paylaşım sitesi, ana sayfasına koronavirüs salgınıyla ilgili onaylanmış videoların bulunduğu bir bölüm ekleyecek.

YouTube bu bölüm için yetkili haber kuruluşlarının ve yerel sağlık yetkililerinin yüklediği videolar arasından seçim yapacak. Böylelikle kullanıcıların gelişigüzel kişiler tarafından yüklenen videolar yerine daha doğru kaynaklardan bilgi alması amaçlanıyor. YouTube’dan verilen bilgiye göre, video seçimi yüzlerce farklı kriter doğrultusunda otomatik olarak yapılacak. Bu kriterler arasında videonun koronavirüsle olan ilgisi, ne kadar yeni olduğu ve paylaşım bölgesi de bulunuyor.

Modern zamanlarda emsaline rastlanmayan bu küresel krizde yanlış bilgiye karşı mücadele konusunda YouTube’un önemli bir mecra olduğu söylenebilir. YouTube’da koronavirüsün 5G’nin yaydığı radyasyondan kaynaklandığını iddia eden veya başka yalan iddialar sunan pek çok içerik bulunuyor. Salgının 2019’un sonlarında Çin’de ortaya çıkmasının ardından yayınlanmaya başlayan videolar, işin küresel bir kriz hâline dönüşmesinden sonra iyiden iyiye artmış durumda.

Facebook, Twitter, Snapchat ve TikTok gibi platformlar da yanlış bilgiyle mücadele ve doğru bilginin öne çıkması konusunda çeşitli adımlar atıyor. ABD’de aralarında Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Reddit, Twitter ve YouTube’un bulunduğu teknoloji şirketleri; yanlış bilgi ve sahtecilikle mücadele için bir araya gelmiş durumda. Ancak YouTube’un son girişimi, bu grubun planlarından bağımsız bir eylem iteliği taşıyor.

YouTube koronavirüs hakkında resmi ve güvenilir kaynakların videolarına yer vereceği bölümü, ilk etapta 16 ülkede kullanıcıların karşısına çıkaracak. Bu ülkeler arasında ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Brezilya, Fransa, Hindistan, İtalya ve Japonya yer alıyor. YouTube önümüzdeki haftalarda bu bölümü daha fazla ülkede kullanıma sunmayı planlıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER