Eğlence

YouTube çocuklara özel bir Android uygulaması yayınlamaya hazırlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

youtube-kids-200215

Google’ın sahibi olduğu video servisi YouTube, önümüzdeki pazartesi günü (24 Şubat) çocuklara özel bir video uygulaması yayınlayacak. YouTube Kids adını taşıyacağı belirtilen uygulamada çocuklar için hazırlanan TV programlarının orijinal bölümlerini ve popüler YouTube kanallarındaki çocuklara özel videoları izlemek mümkün olacak. Çocuklarının çok uzun süre video izlemesini istemeyen ebeveynler, uygulamadaki zamanlayıcı aracılığıyla uygun bir zaman aralığı belirleyebilecek.

YouTube’un ana servisinden ayrı bir noktada konumlanacak olan YouTube Kids’e ilk etapta sadece Android işletim sistemli tablet ve akıllı telefonlar üzerinden erişilebilecek. Büyük ve yuvarlak ikonları ve en alt seviyede tutulan düşey kaydırma gereksinimiyle çocuk dostu bir tasarıma sahip olan YouTube Kids’in ana ekranında popüler TV programlarına ait öne çıkarılmış görsellere ek olarak, dört ikon bulunacak. Bu ikonlar Programlar,  Müzik, Öğrenme ve Keşfet isimlerini taşıyacak. Keşfet sekmesi sayesinde çocuklar popüler videolar içinde gezinebilecek. Aileler de diledikleri takdirde uygulamanın onaylanmış içerik listesi içinde arama yapabilecek. Uygulamada National Geographic Kids, Thomas & Kids, LeVar Burton’s Reading Rainbow ve Jim Henson Company tarafından hazırlanan içerikler de yer alacak.

youtube-kids-200215-2

Uygulama YouTube yöneticisi Malik Ducard tarafından çocuklara özel bir etkinlik olan Kidscreen Summit’te gerçekleştirilecek sunumun ardından yayınlanacak. Şirketten yapılan açıklamada çocuklara özel bir uygulamanın uzun süredir ebeveynler tarafından talep edildiğinin altı çizildi. USA Today’e konuşan YouTube ürün müdürü Shimirit Ben-Yair, ebeveynlerin sürekli olarak YouTube’un çocuklar için daha iyi bir yere dönüşmesini istediklerini belirtti.

Çocuk videolarının YouTube’daki popülaritesiyse sürekli olarak artıyor. Aile eğlence videolarının izlenme süresinin bir yıl öncesine göre yüzde 200 oranında arttığını söyleyen Ben-Yair, diğer videolar için bu oranın yüzde 50’de kaldığını ifade etti. Uygulamanın hedef kitlesi 13 yaşın altındaki çocuklar olduğu için YouTube’un ABD’deki Çocukların Çevrim İçi Mahremiyetini Koruma Yasası’na uygun hareket etmesi gerekecek. Şirket bilgi toplaması gereken durumlarda ebeveynleri durumdan haberdar edecek.

YouTube Kids’in nasıl gelir elde edeceği henüz belirsizliğini koruyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre, YouTube’un çocuklara özel servisinin reklam alıp almaması şirket içinde halen tartışılıyor.

İLGİLİ HABERLER