Teknoloji

YouTube trafiğinin yüzde 97’si HTTPS üzerinden gerçekleşiyor

rusya youtube

youtubeGoogle tarafından yapılan son açıklamada daha fazla ağ trafiğinin HTTPS üzerinden yönlendirildiğine dikkat çekildi. Açıklamada Google Takvim ve YouTube için şifrelenmiş trafikle ilgili bazı özel rakamlar da yer alıyor. Buna göre YouTube trafiğinin yüzde 97’den fazlası şifrelenmiş bağlantılar üzerinden gönderiliyor.

Google geçtiğimiz mart ayında HTTPS kullanımını da raporlamaya başlamıştı. İlk raporda tüm servisler genelinde trafiğin kabaca yüzde 75’lik kısmı şifrelenmiş olarak gerçekleştiği belirtilmiş, ancak Takvim ve YouTube o raporda yer almamıştı. Ayrıca Google tüm google.com alan adları için sıkı iletim güvenliği (HSTS) protokolünü uygulamaya başlamıştı. Bu, HTTPS bağlantılarının şifrelenmemiş HTTP trafiğine dönüştürülmesini engelliyor.

HTTPS çoğunlukla web üzerinde hassas bilgilerin sızmalara karşı korunması amacıyla kullanılıyor, özellikle bankacılık veya e-posta servisleri sıklıkla kullanıyor. Ancak bu protokol çeşitli karmaşık saldırı türlerine karşı da koruma sağlıyor. Siber suçlular ve haber alma teşkilatları, trafiğin şifrelenmemiş olması durumunda video akışları içine zararlı yazılımlar yerleştirebiliyor, bazen binlerce siteye tek bir seferde ulaşmayı sağlayacak karmaşık saldırıları gerçekleştirebiliyorlar. 2015’te gerçekleştirilen bir araştırmaya göre her üç web isteğinden biri HTTPS üzerinden gerçekleştiriliyor, ancak o oran da araştırmanın yapıldığı zamandan beri önemli artış göstermeye devam ediyor.

HTTPS biraz daha karmaşık bir protokol ve birçok site eski cihazlarıyla bağlanan kullanıcılarını da düşünerek bu protokole geçmekten uzak duruyor. Ancak YouTube’un durumuna baktığımızda, Google video akışı gerçekleştirebilen cihazların genellikle şifrelemeyle ilgili ek işleri de gerçekleştirebildiğini söylüyor. Şifreleme ve şifre çözmenin, videoları işlemenin üstünde bile gerçekten oldukça hızlı gerçekleştiğine dikkat çeken YouTube ürün yöneticisi Jon Levine, bunun çoğu cihazın altından kalkabildiği en zorlu iş yükü olarak nitelendiriyor. Yöneticiye göre, eğer YouTube HTTPS’e geçebiliyorsa, her site geçebilir.

İLGİLİ HABERLER