Teknoloji

YouTube efsanevi müzik videolarını yüksek çözünürlüğe taşıyor

youtube sıra

YouTube ve Universal Music Group, efsanevi müzik videolarını standart çözünürlükten yüksek çözünürlüğe taşımak için güçlerini birleştirdi. Bu işbirliği çerçevesinde aralarında Janet Jackson, Lady Gaga ve Lionel Richie gibi isimlere ait kliplerin de bulunduğu 100’den fazla müzik videosunun görsel kalitesi belirgin biçimde artacak. İki şirket, yüksek çözünürlüğe yükseltilen video sayısını 2020’ye kadar 100 bine yükseltmeyi hedefliyor.

Söz konusu yüksek çözünürlüklü videolar, YouTube’da ve YouTube Music’teki orijinal videoların yerini alacak. Ancak bu videoların kısa URL’leri, izleme sayıları ve beğenileri aynı kalacak. Bir videonun güncellendiği yanındaki #Remastered etiketi ve “HD olarak yeniden master edilmiştir” ifadeleriyle gösterilecek. Söz konusu videoların büyük kısmı standart çözünürlükte çekilmişti. Dolayısıyla yapılan yükseltme işlemiyle videoların görsel kalitesinde belirgin bir iyileşme olacak.

Görüntü kalitesi yüksek çözünürlüğe yükseltilen videolar, farklı dönemleri kapsıyor. Bu videolar Tom Petty’nin “Free Fallin” şarkısından Boyz II Men’in 1991 çıkışlı “End of the Road”una kadar uzanıyor.

2008’de Universal Stüdyoları’nda çıkan yangının detayları kısa süre önce ortaya çıkmıştı. Bu yangında pek çok klasik albümün paha biçilemez orijinal master kayıtları yanmıştı. YouTube ve Universal Music Group arasındaki işbirliği sayesinde en azından bazı albümler için bu kaybın telafi edilmesi hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER