Eğlence

YouTube dikey videoları en sonunda düzgün şekilde gösteriyor

youtube dikey videoYouTube videolarının altına yorum yapan kullanıcıların en çok şikayet ettiği noktalardan bir tanesi dikey yönde çekilmiş videolardı. Ancak video servisinin mobil uygulamasına gelen en son güncellemeyle birlikte en azından akıllı telefon üzerinden videoları izleyenlerin şikayet edecekleri bir husus ortadan kalkacaktır.

Son güncellemeyle birlikte YouTube, dikey olarak çekilmiş videoları düzgün şekilde göstermeye başlıyor. Kullanıcılar bu şekile çekilmiş videoları izlerken pencerenin her iki yanına yerleştirilmiş siyah şeritleri görmek yerine videonun tam ekrana yayıldığını görecekler. Aslında YouTube, videonun izlemek için seçilen herhangi bir ekran boyutuna ve oranına dinamik olarak uyum sağlayacağını belirtiyor. Bu demek oluyor ki, video 3:2 görüntü oranlı bir tablet üzerinde izlendiğinde de benzer bir uyum söz konusu olacak.

Akıllı telefonlarda video çekiminin fazlalaşması, tüketicilerin çektikleri videoları daha çok akıllı telefonlarında izlemeyi tercih etmeleri ve çekim sırasında kolaylık sağlaması açısından dikey yönde tutuşu etmeleri gibi etkenler, dikey yönde çekilen videoların sayısının epey artmasına neden oldu. Aslına bakarsanız, gözlerimiz yatay eksende hizalandığı için, videoların yatay yönde çekilmesi rahat bir izleme deneyimi açısından büyük önem taşıyor, ancak belirttiğimiz gibi, insanlar çekim sırasında ve daha sonra izlemeyi daha kolay buldukları için videoları dikey yönde çekmeyi daha çok tercih ediyor.

YouTube uzun zaman boyunca bu formattaki videoları desteklemeye direndi, hatta kendi mobil uygulamasında yer alan kamera aracında bile video çekimine başlanmadan önce telefonun yatay yöne çevrilmesi gerektiği uyarısı gösterildi. Ancak bazen eğilimlere karşı koymak kayıtsız kalabiliyor. Sunulmaya başlanan destek de bununla açıklanabilir.

Benzer bir özelliğin masaüstü web sitesine ne zaman geleceği bilinmiyor. Ancak şu sıralar kapsamlı bir tasarım değişikliği çalışması yapan ve yeni tasarımı belirli kullanıcıların denemesine açan YouTube’un web sitesinde de dikey video desteğini sunmasının an meselesi olduğunu söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER