Eğlence

YouTube Creator Music ile yapımcılara lisanslanmış müzikleri kullanma imkanı verecek

youtube creator music

YouTube lisanslanmış müzik kullanan yapımcıların uzun formattaki videolarından para kazanmalarını sağlayacak yeni bir program üzerinde çalıştığını duyurdu.

Salı günkü Made on YouTube etkinliğinde şirket, Creator Music adını taşıyan bir programı duyurdu. Bu program dahilinde, içerik oluşturucuların para kazanmalarını azaltmadan videolarında kullanmaları için bir popüler müzik kataloğu açacak. İçerik oluşturucuların birkaç seçeneği var: Parçaları doğrudan lisanslayabilir ve tüm geliri elinde tutabilir (YouTube’un aldığı yüzde 45’lik kesintinin yanı sıra) veya geliri lisans sahipleriyle paylaşabilirler. Billboard‘a göre, bu paylaşım video oluşturucu ve sanatçılar için yüzde 27,5’tir.

Müzik kullanmak, videolarının para kazanmasını engel olacak unsurları kaldırmaya önem veren yapımcılar için büyük bir zorluk oldu. Bu nedenle genellikle telifsiz müzik kullanmak zorunda kalıyorlar. Büyük bir sanatçıya ait bir parçanın küçük bir bölümünü bile izinsiz kullanmak, videonun engellenmesine veya bir kısmının sesinin kapatılmasına neden olabilir. Yeni program ABD’de beta aşamasındayken gelecek yıl diğer ülkelere de yayılacak.

Billboard, YouTube’un şu ana kadar 50’den fazla plak şirketi, yayıncı ve dağıtımcıyla anlaşma yaptığını bildiriyor, ancak bu anlaşmalar büyük şirketleri kapsıyor gibi görünmüyor. YouTube, yayın organına yaptığı açıklamada, “birkaç yüz bin” şarkının Creator Music aracılığıyla lisanslanabileceğini söyledi.

Creator Music, YouTube’un salı günkü etkinliğinden çıkan en büyük duyurulardan biri oldu ve şirketin içerik oluşturucuları platforma çekmeye çalışan bir başka ürünü olacak. Daha geçen hafta şirket, platformun TikTok klonu özelliği olan Shorts’ta yayıncıların nasıl para kazanacağına dair yeni yollar sunacağını duyurdu. İçerik oluşturucu fonunu ortadan kaldıran YouTube, bunun yerine TikTok ile rekabet etmek için bir reklam geliri paylaşım programı başlattığını söyledi. Kısa video yapımcıları gelirin yüzde 45’ini alacak, YouTube ise  yüzde 55’i elinde tutacak. Bu, uzun biçimli videolar için uygulanan gelir paylaşımı modelinin tam tersi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER