Eğlence

YouTube’dan çocuk içerikleriyle ilgili önemli değişiklik

youtube sıra

YouTube, çocuk içerikleri konusunda önemli bir değişikliğe gitmeyi hazırlanıyor. Video paylaşım sitesi, içerik sahiplerinden platforma yüklenecek çocuk içeriklerini açık biçimde etiketlemelerini istiyor. YouTube’un bu hamlesinin altında ise bir mahkeme kararı bulunuyor.

YouTube, çocuklara yönelik olduğu belirtilen videolarda hedeflenmiş reklam gösterimini durduracak. Şirket böylelikle ABD’deki yeni veri toplama yasasının çocuklara yönelik maddelerine uyum sağlamış olacak.

The Verge sitesinde yer alan haberde, YouTube’un yaptığı değişikliğin arka planına ilişkin önemli bilgiler yer alıyor. Video paylaşım platformu, kısa süre önce ABD’nin Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasası’nı (COPPA) ihlâl etmekle suçlanmıştı. Şirketin popüler çocuk içeriklerinin bulunduğu kanallarda reklam hedeflemesi yaptığı belirtilmişti. Resmi makamlarla masaya oturan YouTube, 170 milyon dolarlık uzlaşma anlaşmasına imza atmıştı.

Yapılan uzlaşma anlaşması, YouTube’un 13 yaşın altındaki izleyicileri için reklam hedefleme algoritmalarını kullanmasına yasak getiriyor. Bu yasağın sonucu olan politika değişikliği ise bazı kanal sahiplerini şimdiden endişelendirmişe benziyor. Özellikle içeriklerinin hedef kitlesi daha belirsiz olan kanal sahiplerinin kafası karışmış gibi görünüyor.

Çocuk oyuncakları koleksiyonunu tanıttığı bir YouTube kanalı bulunan Dan Eardley, The Verge sitesine konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İçerik sahipleri ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından doğrudan sorumlu tutulacak. YouTube’un kurallarındaki ‘çocuklara yönelik’ ve ‘çocukların ilgisini çekebilecek’ kavramlarının çok açık olmaması korkutucu. Kanalımızın bu kuralı ihlâl edip etmediğini anlamak zor.”

YouTube’un tutumu da kafa karışıklığını biraz daha artıracak gibi görünüyor. Video paylaşım sitesi, hangi içeriklerin çocuklara yönelik olduğu konusunda açık talimatlar vermeye şu an için pek yanaşmıyor. YouTube’dan Dan Eardley’e gönderilen açıklamada, şu ifadeler bulunuyor: “Sonuçta size hukuki tavsiye veremeyiz. İçeriğinizin çocuklar için olup olmadığını doğrulayamıyoruz. Bu konuda karar size kalmış.”

YouTube çocuk içeriklerinden önemli bir kazanç sağlıyor

YouTube, çocuklara yönelik içeriklerde reklam hedeflemesini durduracağını daha önce açıklamıştı. Şirket böylelikle resmi makamların ve gizlilik konusunda hassas olan çevrelerin itirazlarını susturmayı hedefliyor.

YouTube, çocuk içeriklerinden ciddi bir gelir elde ediyor. Araştırma şirketi Loop Ventures’ın verilerine göre, platform bu içerikler sayesinde kasasına her yıl 500 ila 750 milyon dolar arasında bir para koyuyor. Yeni kuralların bu gelire nasıl bir etki yapacağı da merak ediliyor.

İLGİLİ HABERLER