EğlenceManşetler

YouTube Capture iOS Uygulama İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

İnternet denince akla gelen ilk beş platform arasında pek çok kişi kuşkusuz YouTube’un da adını anacaktır. Multimedya deneyimini baştan aşağıya yenileyen platform, televizyon izleme alışkanlıklarından konser izleme deneyimine pek çok şeyi değiştirdi. Son derece geniş bir kullanıcı yelpazesine sahip olan platform, ortalama kullanıcıyı da çektikleri videoları paylaşma yönünde de kuvvetli bir biçimde teşvik ediyor.

Günlük kullanıcılar tarafından video çekiminde en çok kullanılan cihazların cep telefonları olduğu rahatlıkla söylenebilir. Cep telefonlarıyla çekilen videoların YouTube’ye yüklenme süreciyse genel olarak oldukça zahmetli. Ancak, yeni yayınlanan YouTube Capture uygulamasıyla en azından iOS işletim sistemli cihaz sahipleri için bu süreç daha zahmetsiz bir hale geldi. Teknoblog olarak bu uygulamayı sizler için inceledik.

Uygulama ilk çalıştırıldığı zaman kullanıcılara Google hesaplarıyla giriş yapmak isteyip istemedikleri soruluyor. Giriş işlemi oldukça kısa sürse de, dileyen kullanıcılar giriş işlemini daha sonra uygulama içinde yer alan ayarlar sekmesinden de gerçekleştirme şansına sahipler. Uygulamanın ana ekranındaysa kamera daima aktif durumdalar. Kullanıcılar telefonlarını yatay pozisyonu aldıkları anda çekime başlayabiliyorlar. YouTube, böylelikle kullanıcılara görüntü kaydı yaparken telefonlarını nasıl tutmaları gerektiğini de incelikle anlatmış oluyor. Capture’un dikey modda video kaydına izin vermeyerek bunu daha sert bir ifadeyle de anlattığını hemen belirtelim. Uygulama ilk başlatıldığı zaman ana ekranda yer alan yönlendirmeler sayesinde hangi ikonun ne işe yaradığı da daha rahat anlaşılmış oluyor.

Ekranın sol alt kısmında yer alan dişli ikonuna dokunulduğu zaman Ayarlar menüsü açılıyor. Bu menü üstünden kullanıcılar YouTube, Google+, Facebook ve Twitter hesaplarına bağlanabiliyorlar. Buna ek olarak, yüklenecek videonun kalitesine de bu menü üstünden karar verilebiliyor. ”Kaydı başlatma için telefonu döndürme” özelliği de yine buradan yönetilebiliyor.

Yine ana menüye dönüldüğündeyse, ekranın sağ altında yer alan ikon aracılığıyla daha önce kaydedilmiş videolara erişilebiliyor. Bu erişim için gereken iznin verilmesinin ardından cihazda kayıtlı bulunan videolar kullanıcının önüne sıralanıyor. Kullanıcı yükleyeceği videoyu seçtiği zaman gelen YouTube’a yükle başlıklı ekrandaysa videonun bilgilerini düzenleyip, paylaşım ayarlarını yapmak mümkün. Video üstüne yapılaca ince ayarlar da yine bu sekme üstünden gerçekleştiriliyor.

 

Videonun erişim izinleri bu sekme üstünden kolayca yapılırken; Google +, Facebook ve Twitter üstünden paylaşım için ayarlar da tek dokunuşla yapılabiliyor. Geliştir adını taşıyan küçük ikon ise kullanıcıya video üstünde bazı düzenlemeler yapma imkanı sağlanıyor. YouTube tarafından otomatik olarak sunulan renk düzeltme ve sabitleme özelliği bu bölümden kapatılabilirken, dileyen kullanıcılar videolarını bu sekme üstünden kırpabiliyorlar. YouTube tarafından sunulan film müziklerini de videolara bu bölüm üstünden eklemek mümkün.

 

Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından ekranın sağ üstünde yer alan Yükle yazısına dokunulduğu zaman videonun YouTube’a yükleme süreci başlıyor. Yükleme süresinde videonun büyüklüğü, kalitesi ve bağlantı hızı gibi faktörler önem taşıyor. Yükleme işlemi kullanıcı uygulamadan çıksa bile arka planda devam ederken, işlemin tamamlanmasıyla birlikte kullanıcıya bir bildirim gönderiliyor. Kullanıcılar uygulamaya geri döndükleri zaman videonun erişim izinlerini yeniden düzenleme şansına da sahip oluyorlar. Paylaşım içinse SMS, e-posta gibi seçenekler kullanıcıya sunuluyor. Videoların YouTube’da bulunmasında önemli role sahip olan etiketler de yine bu menü üstünden videoya ekleniyor. Video YouTube’da açıldığı zaman, altta yer alan ”YouTube Capture” aracılığıyla ibaresi sayesinde videonun nereden yüklendiği de anlaşılıyor.

 

Uygulamanın tasarımının Google’ın iOS’teki genel tasarım çizgisine uygun olduğunu söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Uygulama da ara sıra kapanma gibi sorunlar yaşansa da güncellemelerle birlikte bu tarz sorunlar rahatlıkla ortadan kalkacaktır.

Akıllı telefonlar ve YouTube insanoğlunun yeni hayat düzeninde önemli role sahipler. Bu iki platform arasındaki etkileşimi arttıran YouTube Capture uygulaması, kullanıcının işini kolaylaştırması ve başka cihazlara muhtaç kalmadan video yüklemesini sağlaması açısından da kendisine ayrıcalıklı bir yer sağlıyor.

İlgili >> App Store

İLGİLİ HABERLER