Teknoloji

YouTube şimdi canlı yayında Twitch’ten daha iyi

youtube go

youtube-logo-140415

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Dota 2 International turnuvasında büyük ödül Aegis of the Immortal kupası sahibini buldu. Turnuvanın toplam 18.4 milyon dolarlık para ödülüyse katılımcı 16 takım arasında başarıları doğrultusunda paylaştırıldı. The International 5, YouTube ve Twitch arasında süren canlı yayın savaşı için de önemli cephelerden biriydi. Turnuva söz konusu iki platformun yanı sıra Valve’ın kendi oluşturduğu site üzerinden de yayınlandı. Ancak turnuvayı izleyen pek çok kişi, YouTube’un servisinden daha memnun kalmış gibi gözüküyor.

Google geçtiğimiz yıl Twitch’i satın almaya çalışmış, ancak Amazon ile girdiği yarışı kaybetmişti. Twitch’i elden kaçırdıktan sonra oyun yayını konusunda YouTube’u güçlendirmeye karar veren Google, video pazarının genelinde kurduğu üstünlüğü bu alana da taşımayı kendisine hedef olarak belirlemişti. Bu hedef doğrultusunda geçtiğimiz yıl düzenlenen The International’da da yayın hizmeti sunan YouTube, yayın kalitesindeki düşüklük ve yaşanan duraksamalar nedeniyle izleyicilerden geçer not alamamıştı.

YouTube’un The International 5’te gerçekleştirdiği yayınlar ise neredeyse kusursuz olarak niteleniyor. 1080p çözünürlüklü 60 fps canlı yayını sürekli olarak sağlayan YouTube, sunduğu ekstra özelliklerle Twitch’e karşı fark yaratmayı başardı. Özellikle canlı yayının geriye alınabilmesi imkanı, YouTube’a The International 5 yayınlarında önemli avantaj sağladı. The International 5 sırasında Twitch eski moda bir televizyon gibi gözükürken, YouTube dahili yayın kayıt sistemli yeni model bir akıllı televizyon imajı verdi.

The International 5’te ortaya çıkan durum, Twitch’in canlı oyun yayını konusundaki hakimiyetini birden kaybedeceği anlamına gelmiyor. Ancak artık YouTube’un Twitch ile çok daha sağlam ve gerçek bir mücadele içine gireceği açıkça görülüyor. YouTube’daki gelişimin Twitch’i de harekete geçmeye teşvik edeceğini söylemek ise pek zor değil.

İLGİLİ HABERLER