Eğlence

YouTube bundan böyle daha fazla reklam gösterecek

youtube iş ortağı programı

YouTube dün itibarıyla bazı yapımcıların videolarında reklam göstermeye başladı, ancak bu reklam gösterimlerinden elde edilen gelirlerden belirli bir oranı onlara kazanç olarak vermeyecek. Çünkü bu yapımcılar, Yapımcı İş Ortağı Programı içinde yer alacak kadar yeterli büyüklükte değil.

YouTube videolarında reklamlar gösterildiği zaman, normalde bu videonun yapımcısına reklam gösterimlerinden elde edilen gelirin belirli bir bölümü YouTube İş Ortağı Programı üzerinden verilir. Platformun servis şartnamesinde yapılan güncelleme doğrultusunda eklenen yeni para kazanma kurallarıyla birlikte, iş ortağı programında olmayan bir yapımcı da bazı videoları üzerinde reklamlar görebilecek.

Güncelleme öncesinde YouTube, söz konusu videolara sadece kısıtlı şartlar altında reklamların eklendiğini söylüyordu. Eğer bir plak şirketinin belirli bir video ile ilgili telif hakkı talebi olursa reklam gösterimi yapılıyordu. Güncelleme en çok yüksek izlenme sayılarına sahip olmayan küçük yapımcıları etkileyecek. YouTube’un İş Ortağı Programı, yapımcıların iş ortağı olması için 1000’den fazla aboneye ve son 12 ayda toplam 4000 saatin üzerinde izlenme süresine sahip olmasını gerekli kılıyor.

Reklam gösterimi YouTube ve ana şirketi Google için en büyük gelir kaynağı. Video sitesi sadece son çeyrekte 5 milyar dolar gelir elde etti. Ayrıca reklamlar yapımcılar için de büyük bir fırsat yaratıyor. Birçok yapımcı sitenin yaptığı ödemelerle işlerini gerçekleştiriyor. Şimdi YouTube, platformunda daha fazla reklam gösterecek ve bu gösterim sırasında da belirli sayıdaki yapımcıya ödeme yapmak zorunda olmayacak. Bu arada YouTube, The Verge sitesine yaptığı açıklamada iş ortağı olmayan yapımcıların politika, din, alkol kullanımı veya kumar gibi hassas konulardaki videolarında reklam gösteriminin yine yapılmayacağını kaydetti.

Ne var ki bu haber YouTube camiasının üyeleri arasında iyi karşılanmadı. Yapımcı kitlesinin YouTube ile reklam gelirleri konusunda yıllardır süren sürtüşmeleri bulunuyor. 2016 sonlarında ve 2017 başlarında İş Ortağı Programı kapsamında olan YouTube yapımcıları reklam gelirlerinde ani bir düşüşle karşılaşmıştı. Çünkü platform rahatsız edici çocuk videoları veya diğer zararlı içeriklerin barındırılmasıyla ilgili sorunlar yaşamıştı. 2018 yılında ise Logan Paul’un bazı hareketleri nedeniyle İş Ortağı Programında değişiklikler yapılmış ve yapımcıların para kazanması daha da zorlaştırılmıştı.

YouTube kaç yapımcının videosunda komisyon ödemeden reklam gösterimi yapacağını açıklamadı. Ancak şirket, her büyüklükteki kanalda reklamların gösterilebileceğini söyledi. Şirket, bunun yapımcılar üzerindeki etkisini de gözlemleyeceğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER