Eğlence

YouTube’un beğenmeme butonu istenmeyen önerileri engellemekte yetersiz kalıyor

youtube beğenmeme butonu

YouTube‘un öneri algoritmasına öğrendiği bir bilgiyi unutturmak pek kolay olmayabiliyor. Bazen sadece bir video izlemek, öneriler arasında alakasız şeylerle karşılaşmaya yetebiliyor. Mozilla tarafından yapılan yeni bir araştırma, video platformunun kullanıcı tercihlerini anlamasının tahmin edilenden zor olabileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre, YouTube beğenmeme butonu önerilen içerikleri kontrol etmekte yetersiz kalıyor. “Beğenmeme” ve benzeri butonların istenmeyen algoritmik önerilerin yarısından azını engelleyebildiği belirtiliyor.

Mozilla’nın araştırmacıları, “RegretsReporter” isimli tarayıcı eklentisinin verilerinden yararlanarak söz konusu çalışmayı hazırladı. RegretsReporter’a kullanıcılar bu tarz araştırmalarda faydalanılması için verilerini “bağışlayabiliyor”. Mozilla’nın raporunda milyonlarca önerilen videoya ait verilerin yanı sıra binlerce kişinin deneyimlerine bağlı yorumların da yararlanılmış.

Mozilla araştırma kapsamında dört YouTube kontrolünün verimliliğini test etti. “Beğenmeme”, “İlgilenmiyorum”, “Bu Kanalı Önerme” ve “İzleme Geçmişinden Çıkar” seçeneklerini inceleyen araştırmacılar, her bir seçeneğin verimlilik seviyesinin değiştiğini; ancak genel etkilerinin “küçük ve yetersiz” olduğunu belirtti.

Bu dört kontrol seçeneği arasında istenmeyen önerileri engelleme konusunda en etkili olanının yüzde 43’lük oranı ile “Bu Kanalı Önerme” olduğu belirtildi. En etkisiz seçenek yüzde 11 ile “İlgilenmiyorum” olurken, Beğenmeme butonunun etkisinin de yüzde 12 seviyesinde kaldığı görülüyor. “İzleme Geçmişimden Çıkar” seçeneğinin etkililik oranının ise yüzde 29 olduğu açıklandı.

Mozilla’nın çalışması, YouTube kullanıcılarının istenmeyen video önerilerinden kurtulmak için kimi zaman bir hayli fazla efor sarfettiğini gösteriyor. Bunlar arasında hesaptan çıkış yaparak veya VPN bağlantısı üzerinden video izlemek gibi yöntemler bulunuyor. Araştırmacılara göre, yapılan çalışma YouTube’un kontrol araçlarını daha iyi anlatması ve kullanıcılarına daha fazla proaktif araç sunması gerektiğini gösteriyor.

YouTube beğenmeme butonu ve diğer kontrol araçlarının etkisizliğini gösteren bu araştırmanın video paylaşım platformunda bir değişimi tetikleyip tetiklemeyeceğini görmek içinse beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER