Eğlence

YouTube CES 2014’te 4K demosu gerçekleştirecek

Önümüzdeki hafta başlayacak olan CES 2014 pek çok yeni ürün ve servisin ilk kez görücüye çıkacağı adres olacak. CES 2014’ü demo fırsatı olarak değerlendiren şirketlerden biri olan Google da 4K video yayın demosunu bu fuarda gerçekleştirecek.

lg-4k-tv-030114

YouTube 4K çalışmalarında ticari olarak en sık kullanılan H.265 yerine kendisine ait VP9 kodlayıcısını kullanarak piyasanın genelinden farklı bir yol izliyor. VP9 kodlayıcısı H.265’in yarısı kadar veri kullandığı için yükleme zamanı ve takılmaları ciddi ölçüde azaltsa da, değişiklikten uzak durumak isteyen TV üreticilerinin tutumu bu kodlayıcının yaygınlaşmasını yavaşlatıyor.

Google geçtiğimiz yıl söz konusu kodlayıcının VP8 olarak adlandırılan bir versiyonunu hazırlasa da, bunu yayınlaması mümkün olmamıştı. Ancak bu yıl internet devine aralarında LG, Samsung, Sony, Sharp ve Toshiba gibi televizyon üreticileri ve ARM, Intel, Broadcom gibi işlemci üreticileri destek veriyor. Bu da VP9’un bir piyasa standardına dönüşme ihtimalini kuvvetlendiriyor.

YouTube’un platform ortaklıklarından sorumlu küresel direktörü Francisco Varela, bunun kodlayıcılar arasında bir savaş anlamına gelmediğinin altını çizerken; bunun YouTube’dan gelen ilk 4K duyurusu olduğunu ve gelecekte H.265 kodlayıcısının da desteklenebileceğini belirtti. Varela 2015’te 4K konusunda çok daha büyük adımların atılacağının da ipucunu verdi ve izleyicilerin yükleme yuvarlağının her dönüşünde şaşırabileceğini dile getirdi.

İlgili >> GigaOM

İLGİLİ HABERLER