Teknoloji

YotaPhone 2: Çift ekran, verimli kullanım

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

yotaphone-061214-1

Rusya merkezli Yota Devices şirketi, geçen yılın başındaki 2013 Mobil Dünya Kongresi’nde YotaPhone olarak adlandırılan bir cihazla karşımıza çıkmıştı. YotaPhone önünde barındırdığı geleneksel LCD ekranın yanı sıra arkasında da düşük güç tüketimli bir elektronik kağıt ekran barındırıyordu. 2013 sonlarında piyasaya sunulan YotaPhone’un ardından bu yılın ilk yarısında ikinci nesil YotaPhone’un detaylarını da görmüştük. İşte YotaPhone 2 olarak adlandırılan ikinci nesil çift ekranlı akıllı telefon yurt dışında satışa sunulmaya başlandı.

Önünde 5 inç ekran bulunan bu Android akıllı telefonunun arkasında da 4.7 inç e-paper ekran bulunuyor. E-kitap okuyucularda gördüğümüz ve düşük güç tüketimiyle dikkat çeken bu ekran YotaPhone 2’nin arkasında da sürekli açık şekilde duruyor. Bu arkadaki ekran verimli bir e-kitap okuyucu işlevi görmesinin yanı sıra sürekli açık bir bilgi ve bildirim ekranı işlevini de görüyor. Aynı zamanda farklı desenlerle telefonun arkasını süsleyen bir nesne hâline de dönüşebiliyor.

yotaphone-061214-2

YotaPhone 2’nin içinde 2.3 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 800 yongaset, 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza bulunuyor. Arkada 8 megapiksel, önde de 2 megapiksel kamera yer alıyor. 144 x 69.5 x 8.9 mm.’lik boyutlara ve 140 gr. ağırlığa sahip olan bu akıllı telefon yuvarlak hatlarıyla bir hayli çekici görünüyor. İçinde de 2550 mAh kapasiteli batarya bulunuyor.

YotaPhone 2’nin 2550 mAh kapasiteli bataryası normal kullanımda bir günü rahatlıkla çıkaracaktır. Ancak öndeki AMOLED ekran yerine akrada bulunan e-paper ekranı daha sık kullanırsanız, telefonun tek şarjda daha uzun süre çalışmasını sağlayabilirsiniz. Zaten YotaPhone 2’nin arka ekranı gelen çağrılar, mesajlar, e-posta iletileri ile ilgili bildirimleri ekranda gösteriyor, hava durumunun bilgisini veriyor, doğrudan arka ekran üzerinden aksiyon almayı sağlıyor. Böylelikle çoğu zaman öndeki ekranı açma ihtiyacı bile hissedilmiyor.

YotaApps olarak adlandırılan uygulama paketi sayesinde arka ekranın işlevi daha da artıyor. Satranç, dama, sudoku gibi oyunlar, YotaRSS olarak adlandırılan bir RSS okuyucusu YotaPhone 2’nin arka ekranında çalışıyor. Twitter entegrasyonunun geldiği de Yota Devices tarafından bildirildi. Bu arada YotaMirror olarak adlandırılan bir mod da normal Android deneyimini arka ekrana taşıyor, yani bütün uygulamalar arka ekrandan çalıştırılabiliyor. Her ne kadar arka ekran yüksek tepki süresi nedeniyle öndeki ekran kadar kullanışlı olmasa da, bir şeyler okumak için epey elverişli görünüyor.

YotaPhone 2’de Android 4.4 KitKat yüklü olarak geliyor. Yota Devices Android’in ham arayüzünü pek bozmamış. Bu arada gelecekte Android 5.0 Lollipop güncellemesi de gelecek.

YotaPhone 2 hafta içinde Rusya ve EMEA bölgesinde satışa sunuldu. Telefonun İngiltere fiyatı 555 pound (yaklaşık 1954 TL) olarak belirlenmiş, bu da ortalamanın biraz üzerinde görünüyor. Telefonun gelecek yıl başında Asya ve Kuzey Amerika’da da piyasada olması bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER