ManşetlerUlaşım

Yerli otomobil projesinde ilk prototip gösterimi yapıldı

Görsel: Anadolu Ajansı
Görsel: Anadolu Ajansı

Türkiye’nin geleceğe yönelik en önemli projelerinden bir tanesi yerli otomobil. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil prototipine ait ilk görüntüleri Anadolu Ajansı aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Işık, otomobilde bir paradigma değişimi yaşandığının altını çizdi, otomobil teknolojilerinde ciddi bir değişim olduğuna dikkat çekti. Işık’a göre, yerli otomobil yeni teknolojileri geliştirmek için bir platform. Örneğin geliştirilen pil sadece otomobilde değil, insansız hava aracı, akıllı ev ve bu gibi alanlarda kullanılabilecek şekilde tasarlanmalı. İşte yerli otomobil projesi bu noktada önemli bir araştırma ve geliştirme aracı olarak görülüyor.

2016 yılı içinde her türlü mevsim, iklim ve arazi şartlarında denenecek 30-40 aracın üretilmesi hedefleniyor. 2019 sonuna kadar da yerli otomobilin seri üretimine, Türkiye’de başlanması hedefleniyor.

Bakan Işık, Türkiye’deki yerli otomobil çalışmalarının dünyada otomobil sektöründe bir geçiş dönemine denk geldiğine dikkat çekti, bir aksilik olmadığı taktirde, programlamalara uygun şekilde, 2020 yılında insanlara bir Türk markasını taşıyan otomobili satın alma fırsatı sunacaklarını kaydetti.

Yerli otomobilin hangi isimle çıkacağı şu an için belli değil. TÜBİTAK’ın araştırma ve geliştirme çalışmalarını üstlendiğini vurgulayan Işık, seri üretim için, kendi deyimiyle babayiğit bir şirket istediklerini belirtti, özel sektörün üretime katılmasını tercih ettiklerini de ekledi. Bir gönüllü bulunduktan sonra isim, tesis kurulumu, pazarlama stratejisi, fiyat politikası gibi unsurların netleşeceğini kaydetti.

İLGİLİ HABERLER