Manşetler

Yerli kriptopara borsası Thodex ile ilgili dolandırıcılık iddiası gündeme bomba gibi düştü

thodex dolandırıcılık

Kripto varlıklar ve kriptopara son haftalarda gündemde önemli bir yer tutuyor. Bazıları bunların geleceğin finans faaliyetlerinde önemli rol oynayacağını savunurken bazıları ise bunların güvenilirliğinin düşük olduğunu ve patlamaya hazır balon olduklarını öne sürüyor. Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta yayınladığı karar ile takibi zor olan kriptopara ile ödeme işlemlerine yasak getirmişti. Bu hafta ise yerli kripto para borsası Thodex ve onun sahibinin yurt dışına kaçtığı iddiası kriptopara gündemine bomba gibi düştü ve bu varlıkları güvenilir bulmayanları haklı çıkardı.

Habertürk‘ün haberine göre, 24 saati aşkın zamandır internet sistemleri kapalı kriptopara borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in yaklaşık 2 milyar dolar değerinde kripto varlık ile dün akşam saat 18.00 sularında İstanbul Havalimanı’ndan yurtdışına çıktığı öne sürülüyor. Kriptopara borsasının kapanması ile mağdur olan 391 bin yatırımcının avukatlarından Oğuz Evren Kılıç, Özer’in Tayland’a gitmiş olabileceğini söyledi.

Avukat Kılıç, Thodex’te birkaç gündür para transferi sıkıntısı olduğunu, en son sitenin kapatıldığını ve yatırımcılar arasında panik başladığını söyledi. “Bir kaç gündür para transferlerinde sorun yaşandığını Özer’in avukatı bize iletti. Son olarak site tamamen kapatıldı. Mağdurlar arasında panik başladı. Bulundukları illerde cumhuriyet savcılıklarına suç duyuruları yapıyorlar” dedi.

Bir kripto para alım satım platformu olan Thodex’in, 400 bin hesabı bünyesinde barındırdığı ve bunlardan 391 bininin aktif hesap olduğu belirtiliyor. Borsada aylık 100 milyar liralık, yani yaklaşık 12 milyar dolarlık işlem hacmi olduğu da dile getirildi. Yaklaşık 2 milyar dolarlık bir kriptoparanın buharlaştığı tahmin ediliyor. Bu da cumhuriyet tarihin en büyük dolandırıcılık vakası olarak nitelendiriliyor.

Thodex web sitesinde yer alan yatırım mesajı

Thodex kurucusu Faruk Fatih Özer, Twitter ve Instagram hesaplarını kapattı. Thodex’in web sitesinde ise ziyartçileri bir mesaj karşılıyor. Yeni ortaklık nedeniyle devir işlemi yapılacağı gerekçesiyle kullanıcıların önce 6 saat boyunca, ardından da dört-beş gün siteyi kullanamayacakları bilgisi verildi.

Thodex web sitesinde “Son 2 yıllık süreçte kripto varlıklara duyulan ilginin artması ve büyük aktörlerin; sektöre dahil olması ile birlikte, borsaların büyümesi ve yeni adımların atması da kaçınılmaz hale gelmiştir. İsmini anlaşma süreci tamamlandığında duyuracağımız; dünya çapında bilinirliği olan banka ve fon şirketleri; uzun süredir şirketimize yatırım yapmak istemekte ve ortaklık teklifinde bulunmaktadır. Sizlere daha iyi hizmet verebilmek adına gelen ortaklık teklifini olumlu değerlendirme kararı alınmıştır. Bu sürecin tamamlanabilmesi için işlemlerin durdurulup; devir sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Süreç ise yaklaşık 4-5 iş günü sürecektir. Bu süre zarfında kullanıcılarımıza düzenli olarak bilgilendirme sağlanacaktır.” ifadesi yer alıyor.

Thodex tanıtıma büyük yatırım yapıyordu

Thodex, yatırımcı çekmek için platformu kullananlara 2 milyon Dogecoin dağıtacağını açıklamıştı. Özellikle son kampanya ile yatırımcıların yatırımlarını diğer borsalardan bu platforma taşıdığı belirtiliyor. Bu arada şirketin kurulduğu dönemde de adını duyurmak için çekilişle Porsche verdiği hatırlatılıyor.

Daha düşük fiyatla gerçekleştirilen Dogecoin işlemleri dikkat çekmişti

Yine Habertürk’ün konuyla ilgili bir başka haberinde, Dogecoin’in 0.30 dolar seviyesinde olduğu 17 Nisan günü, Thodex üzerinden 0.20 dolara 489 milyon dolarlık satış gerçekleştirilmiş. Thodex’in borsasında kullanıcılara yönelik işlemleri durdurmasından hemen önce gerçekleşen bu durum, şirketin kaçış için hazırlıklara başladığı şeklinde de yorumlanıyor.

Thodex yatırımcılarından suç duyurusu ve savcılıktan nitelikli dolandırıcılık soruşturmaları

Olayın ortaya çıkmasının ardından binlerce yatırımcı sosyal medyada sesini duyurmaya çalışırken binlercesi de suç duyurusunda bulunmak için avukatlara koştu. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, kripto para platformu Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer hakkında nitelikli dolandırıcılık suçundan soruşturma başlattı.

Habertürk’ün haberine göre, 391 bin yatırımcıyı mağdur eden Özer hakkında şikayet yağarken İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmayı nitelikli dolandırıcılık suçundan başlattığı öğrenildi. Nitelikli dolandırıcılık suçlamasının her bir mağdur için ayrı ayrı yöneltileceği öğrenildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER