Bilim

Yerli COVID-19 aşısının adı Turkovac oldu; Faz-3 çalışmaları başladı

turkovac
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Kayseri Erciyes Üniversitesi bünyesinde geliştirme çalışmaları yapılan yerli COVID-19 aşısı için Faz-3 çalışmaları başladı. Demirören Haber Ajansı’nın haberine göre aşının Faz-3 çalışmaları Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Macaristan, Polonya ve Özbekistan’da da yürütülecek. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yerli koronavirüs aşısı için isim duyurusunu da yaptı. Yerli COVID-19 aşısı Turkovac olarak adlandırıldı.

Üniversite bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen aşı Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından da destekleniyor. Aşının Faz-1 çalışması 44, Faz-2 çalışması ise 250 gönüllü üzerinde yapıldı. Faz-2’nin raporlama aşamasının tamamlanmasının ardından Faz-3 çalışmaları başladı.

Turkovac’in Faz-3 uygulamasının ilk dozu için Ankara Şehir Hastanesi’nde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da katıldığı bir etkinlik düzenlendi. Koca, Faz-3 safhasına gelen aşının etkinliğini görmek istediklerini, devamında yaygın kullanıma geçileceğini kaydetti.

Turkovac ile yeni bir dönemin kapıları aralanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, yerli aşının üçüncü fazının ilk doz uygulamasına video konferans yöntemiyle katıldı. “3’üncü fazının ilk uygulaması gerçekleştirilecek aşımız ile birlikte Türkiye artık bu hususta yeni bir dönemin kapılarını aralamaktadır.” diyen Erdoğan, birkaç hafta içinde 18 yaş üzeri nüfusun tamamının aşılama kapsamına alınacağını kaydetti.

Toplantı sırasında Bakan Koca, yerli aşının ismi konusunda Erdoğan’ın görüşünü sordu. Erdoğan da gönlünden geçenin, dil açısından da kolaylık sunması açısından “Turkovac” olduğunu kaydetti. Koca da, “Çok uygundur efendim. Hayırlı olsun. Biz de bu çerçevede hazırlıklarımızı hızlandıracağız.” dedi.

İLGİLİ HABERLER