BilimManşetler

Türkiye’de koronavirüs: Yeniden normal hayata dönüş ile ilgili önemli kararlar

Türkiye'de koronavirüs: Yeniden normal hayata dönüş ile ilgili önemli kararlar

Koronavirüs salgının aşağı yönde seyir izlemesinin bir sonucu olarak normal hayata dönüş yolunda kademeli olarak adımlar atılıyor. Bugün düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeniden normale dönüşle ilgili olarak alınan yeni kararları duyurdu.

Hürriyet’in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni dönemde maske, mesafe ve temizlik gibi üç kavramın çok önemli olduğunun altını çizdi. Şehirler arası seyahat kısıtlaması 1 Haziran’da kalkıyor, ancak olumsuz bir durum görülmesi hâlinde yeniden getirilmesi söz konusu olacak. İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli de aynı tarihte normal mesaiye başlayacak. Kronik hastalığı bulunan kamu hastalarının durumları değerlendirilecek.

1 Haziran yeniden normale dönüşte milat niteliğini taşıyor

Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı 1 Haziran‘da açılacak. 20 yaş altında bulunanların sokağa çıkma uygulamasında düzenlemeye gidildi ve yaş sınırı 18’e indirildi. 0-18 yaş grubunun tamamı, çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması devam edecek. Bu yaş grubu pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler. İşletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlar ise maske, mesafe ve temizlik şartına uyma şartıyla işlerinin başında olabilecek.

Sürücü kursları ve benzeri kurslar 1 Haziran’dan itibaren hizmet vermeye başlayacak. Aynı tarihten itibaren lokanta, kafe, pastane, çay bahçeleri ve kaplıca türü işletmeler de belirlenen kurallar dahilinde saat 20’ye kadar hizmet vermeye başlayacak. Eğlence ve nargile mekanları ise bu kapsamın dışında tutuluyor. Yollarda bulunan dinleme tesisleri de 1 Haziran’da açılıyor. Plajlar, milli parklar, bahçeler, Müze ve ören yerleri, 1 Haziran’da belirlenen kurallar dahilinde açılıyor.

Hayvan satış yerleri 1 Haziran’dan, hipodromlar ise 10 Haziran’dan itibaren faaliyete geçecek. Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamaların da belirlenen kurallar dahilinde kaldırıldığı kaydedildi. Gençlik merkezleri ve kütüphaneler 1 Haziran’dan itibaren belirlenen şartlar dahilinde hizmet vermeye başlayacak. Açık havada olan konserler de belli kontroller dahilinde gerçekleştirilecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER