Teknoloji

Yeni Windows 8.1 Güncelleme 1 sızıntısı masaüstünden başlatma ve arayüz değişikliklerini gösteriyor

Windows 8.1 Güncelleme 1’in finale yakın bir versiyonu sızdı. Bunun sayesinde Microsoft’un yakında beklenen güncellemeyle neleri planladığını da görme fırsatı elde ettik. Microsoft beta aşaması süresince testlerini yaptırmayı sürdürürken, The Verge sitesinin belirttiğine göre bu sızan son sürüm, sadece dokunmatik ekran taşımayan PC’lerde masaüstünden başlatmayı varsayılan olarak sunuyor.

windows-8-1-guncelleme-1-080214-1

Görünüşe göre mevcut henüz masaüstünden başlat seçeneğini açmamış olan Windows 8.1 PC kullanıcıları Güncelleme 1 paketi yüklendikten sonra masaüstünden başlatma seçeneğinin otomatik olarak aktif hâle geldiğini görmüş olacak.

Dokunmatik ekranlı PC ve tabletlerde bu güncellemeden sonra masaüstünden başlatma seçeneği varsayılan olarak açık olmayacak, yani Başlangıç Ekranı açılıştan sonra kullanıcıların karşısına çıkacak ilk şey olacak. Dokunmatik ekrana sahip olmayan PC ve dizüstü bilgisayarlarda bu değişiklikle birlikte fare ve klavye deneyiminin artırılması planlanıyor.

Öte yandan Microsoft Windows 8.1 Güncelleme 1 paketiyle birlikte Başlangıç Ekranına bir kapatma seçeneği de ekleyecek, böylelikle fare ve klavye kullanan masaüstü PC sahiplerinin sistemlerini kapatmasını veya yeniden başlatmasını kolaylaştıracak. Ancak bu sızan son sürüme göre konuşulacak olursak, bu işlev de sadece dokunmatik ekransız PC’ler için sunulacak gibi görünüyor.

Söz konusu değişikliğin bilerek mi yapıldığı, yoksa tespit edilen bir hata sonrasında mı böyle bir karar verildiği bilinmiyor. Bu arada Başlangıç Ekranı üzerinde arama butonu donanımdan bağımsız olarak, bütün sistemlerde yer alacak gibi görünüyor.

Diğer Windows 8.1 Güncelleme 1 değişiklikleri arasında Windows 8 tarzındaki uygulamaların en üstüne eklenen yeni bir başlık çubuğu yer alıyor. Bu sadece fare ve klavye kullanıcıları için tasarlanmış, uygulamaları kapatmaya, küçültmeye veya başka uygulamalarla yan yana getirmeye yarayacak gibi görünüyor. Dokunmatik ekranlı cihazlarda bu üstteki çubuk görünmüyor. Ancak fare veya izleme dörtgeniyle kullanılan cihazlarda imleci uygulamanın üst kısmında bekletince bu çubuk görünür oluyor.

windows-8-1-guncelleme-1-080214-2

Başlangıç ekranındaki Canlı Kutucuklara sağ tıklandığında yeniden boyutlandırma, sabitlemeyi kaldırma gibi seçeneklerin yer aldığı bir menü de yenilikler arasında dikkat çekiyor.

Ayrıca Microsoft “Windows Mağaza uygulamalarını görev çubuğunda göster” şeklinde bir seçenek de ekliyor. Bu seçenek etkinleştirildiği takdirde Windows 8 tarzı uygulamalar masaüstü görev çubuğunda gösterilecek, pencere ön izlemelerine de erişim olabilecek. Ayrıca bu seçenek fare fare kullanıcılarının Metro uygulamalarının alt kısmında farelerini beklettiklerinde görev çubuğunu görüntülemelerinde ve diğer tüm uygulamalar arasında geçiş yapmalarına izin verecek. Görev çubuğu Metro uygulamalarının üst kısmında da gösterilebilecek.

windows-8-1-guncelleme-1-080214-3

Dikkat çeken diğer değişiklikler arasında ayarlar içinde yer alan yeni bir “disk alanı” seçeneği ve SkyDrive adının OneDrive olarak değiştirilmiş olması dikkat çekiyor. Disk alanı seçeneği her bir uygulamanın büyüklüğünü gösteriyor, ayrıca ortam dosyalarının fotoğraf, videolar ve müzik kategorileri altında büyüklük olarak gösteriyor. Bu yöntem sayesinde Windows 8.1 kullanıcılarının disk alanını boşaltması daha kolay olacaktır.

Dokunmatik ekrana sahip olmayan PC’lerde fotoğraflar otomatik olarak Windows Fotoğraf Görüntüleyicisi’nde açılıyor, ses dosyaları da varsayılanda Windows Media Player üzerinden oynatılıyor. Halbuki şu anda fotoğraf ve ses dosyaları için varsayılanda Fotoğraflar ve Müzik adlı Metro uygulamaları kullanılıyor. Dokunmatik ekranlı cihazlarda yine bu seçenekler kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

Microsoft henüz Windows 8.1 Güncelleme 1 paketine son hâlini vermedi. Ancak son dedikodular bu güncellemenin nisan ayındaki Build 2014 geliştiriciler konferansının hemen sonrasında çıkarılacağını gösteriyor.

İlgili >> The Verge

[Görsel – The Verge]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER