Ulaşım

Yeni Tesla Roadster ve Model S geliyor: İşte bilmeniz gerekenler

tesla yapay zekâ

tesla-logo-110515

Tesla Motors, Model S serisi otomobilleri için hazırladığı yeni geliştirmeleri kamuoyuyla paylaştı. Tek motorlu bir Model S’in duyurusunu yapan elektrikli otomobil üreticisi, yeni Roadster modeli üstünde çalıştığını da doğruladı. Tesla CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz cuma günü düzenlenen bir konferansla şirketin planladığı yeniliklere ilişkin bazı detaylar verdi.

Tek Motorlu Model S

Tesla’nın tek motorlu bir Model S versiyonunu yollara çıkaracağını açıklaması, şirketin düzenlediği etkinlikteki en önemli duyurulardan biri oldu. 70 kWh bataryayla birlikte gelecek olan tek motorlu Model S, serinin giriş seviyesi modeli olarak konumlanacak ve 70 bin dolardan satılacak. Bu aracı sırasıyla Model S 70D (75 bin dolar), Model S 85D (80 bin dolar) ve Model S P85D (105 bin dolar) izleyecek.

Tesla, geçtiğimiz nisan ayında Model S 70D’nin orijinal giriş seviyesi aracı Model S60’ın yerini alacağını açıklamıştı. Model S araçlarına eklenen “D” harfi çift motoru temsil ediyor. Çift motor sayesinde güç üretimi ön ve arka motorlar arasında değiştirilebiliyor.

Model S Batarya İyileştirmesi

Tesla, Model S sedan için bir batarya iyileştirmesi planladığını da düzenlediği etkinlikte açıkladı. Dileyenler ekstra 3 bin dolar ödeyerek 90 kWh kapasitesindeki bataryaya sahip olabilecek. Model S sedan halihazırda 85 kwh kapasiteli batarya paketiyle birlikte geliyor.

tesla-model-s-200715

Mevcut Model S sahipleri de, diledikleri takdirde yeni batarya paketine geçiş yapabilecekler. Ancak şirket kullanıcılarına mevcut batarya paketlerinin kullanım ömrü sona erene kadar beklemelerini tavsiye ediyor. Tesla, batarya paketlerini düzenli olarak güncellemeyi planlıyor.

Yeni batarya paketine geçiş yapıldığı takdirde Model S sedan, bir 90D’ye dönüşecek. Sürücüler saatte 105 kilometre hızla 482 kilometre yol katedebilecek.

Model S P85D Hız İyileştirmesi

Tesla’nın en üst düzey Model S aracı P85D, ABD’de 105 bin dolardan başlayan fiyatlarla satılıyor. Elon Musk, dileyenlerin 10 bin dolar daha ödeyerek “saçma derecede yüksek hız” keyfini yaşayabileceklerini belirtti.

Söz konusu hız yükseltmesiyle birlikte, Tesla Model S P85D 2.6 saniye içinde 0’dan 96 km/s hıza erişebilecek. Musk, söz konusu deneyimi “Kendi lunapark trenine sahip olmak gibi bir şey.” sözleriyle tanımladı.

Hız yükseltmesi bir yazılım güncellemesinden ibaret değil. Bunun için yeni bir elektrik sigortası geliştiren Tesla, elektrik sigortasını yeni müşterilere 10 bin dolardan sunacak. Mevcut P85D sahipleriyse 5 bin dolar karşılığında yeni elektrik sigortasını elde edebilecek.

Yeni Tesla Roadster

Elon Musk, yeni Tesla Roadster’ın da yolda olduğunu, ancak araç için dört yıl beklemek gerektiğini açıkladı.

tesla-roadster-200715

Tesla, ilk modeli olan Roadster’ın üretimini bundan üç yıl önce durdurmuştu. Yeni hız yükseltmelerinden bahseden Elon Musk, “saçma” hızların da ötesine geçebileceklerini, ancak bu hızın yeni nesil Tesla Roadster için ayrıldığını belirtti. Musk, yeni Tesla Roadster’ın dört yıl içinde hazır hâle geleceğini ifade ederken, yeni Roadster’ın “tamamen yeni” bir araç olacağının altını çizdi.

İLGİLİ HABERLER