BilimDosya

“Yeni normal”de yanınızda bulunması gereken araçlar ve uygulamalar

koronavirüs yeni normal
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

1 Haziran tarihi itibarıyla Türkiye’de hayatın yeniden normale dönmesine yönelik önemli adımlar atılıyor. Paylaşılan rakamlar yeni koronavirüs salgınının ilk dalgasını atlattığımızı gösteriyor. Ancak bu hastalığa karşı henüz bir aşı ve kesin bir tedavi yöntemi geliştirilmedi. Sonuç olarak hayatımız normale dönse de, bu normal salgın öncesindekinden biraz daha farklı olacak. İnsanlarla mesafemize dikkat etmeli, temastan kaçınmalı, aynı zamanda kişisel temizliğimize de büyük bir özen göstermeliyiz. Tabii ki, zorunlu hâller dışında evde kalmaya devam etmek “yeni normal” olarak adlandırılan bu dönemde büyük önem taşımayı sürdürüyor.

Rehber niteliğindeki bu yazıda, yeni normal hayata dönüşte yanınızdan ayırmamanızın iyi olacağı bazı nesneleri ve araçları listeliyoruz.

Yüz maskesi

yüz maskesi

Aslında koronavirüs salgınının başladığı zamanlardan bu yana yüz maskesi kullanmaya alıştık sayılır. Sokağa çıktığımız zamanlarda birçok kişinin maskeyle dolaştığını görüyoruz. Her ne kadar hayat normal akışına dönecek olsa da, dışarı çıktığımızda yüz maskesi takmaya devam edeceğiz. Yüz maskeleri kullanım şekline veya yapıldığı malzemelere göre değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda geçirgenlikleri de değişiklik gösteriyor. Bu maskeler içinde N95 maskeler genellikle kişiyi ortamda bulunan toz ve benzeri görülebilen partiküllerden korumak amacıyla üretiliyor ve koronavirüse karşı korunmak amacıyla en çok tercih edilen maskelerin başında geliyor. Tabii ki, bunların fiyatı diğer maskelere göre daha yüksek.

İster yeniden yıkanabilir, ister tek kullanımlık olsun. Yüz maskesi dışarı çıkarken, insanlarla sosyal mesafeyi gözeterek bir arada bulunurken mutlaka yanımızda bulundurmamız gereken aksesuarların başında geliyor. Eğer tek kullanımlık maskeleri tercih edecekseniz, burun kısmı telli olanları tercih etmenizi tavsiye ederiz. Bu maskeler yüze daha iyi şekilde oturuyor ve rahat kullanım sağlıyor.

YÜZ MASKESİ SATIN AL

Yüz koruyucu siperlik

yüz koruyucu siperlik

Dışarı çıktığınız zaman dikkat etmeniz en önemli konulardan bir tanesi ellerinizi yüzünüze götürmemek. Uzmanlar koronavirüsün vücuda giriş yapması konusunda bunun en önemli araçlardan bir tanesi olduğunu söylüyor. Bu nedenle dışarı çıktığınız zaman ellerinizi yüzünüze, gözünüze değdirmemeniz gerektiği konusunda kendinize telkinde bulunun. Ancak bu konuda kendinize güvenmiyorsanız, yüz koruyucu siperlik kullanabilirsiniz.

Dışarı çıkarken yüz maskesi takmak bir gereklilik, ancak yüz koruyucu siperlik biraz daha seçime bağlı bir araç gibi görünüyor. Aslında yüz koruyucu siperlik yukarıda belirttiğimiz nedenden öte, yüz maskesine göre yüzün tamamını kapladığı ve daha sağlam bir katman olduğu için daha yüksek bir koruma sağlıyor. Ancak sıcak yaz günlerinde bu şekilde dolaşmak biraz zahmetli olacaktır, orası da bir gerçek. Sonuç olarak her işte olduğu gibi burada da güvenlik ile rahatlık arasında bir seçim yapmanız gerekiyor.

YÜZ KORUYUCU SİPERLİK SATIN AL

El dezenfektanı

el dezenfektanı

Gittiğiniz her yerde ellerinizi dezenfekte etmenizi sağlayacak el dezenfektanı noktalarını yoğun şekilde göreceksiniz. Yeniden açılan iş yerleri müşterilerinin hijyeni için buna büyük önem veriyor. Ancak dışarı çıkarken cebinizde veya küçük bir el dezenfektanı bulundurmanız, hijyen konusunda kendinizi biraz daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır. Eğer ellerinizi temizleme ihtiyacı hissederseniz ve ellerinizi yıkayabileceğiniz bir ortamda değliseniz, küçük bir dezenfektan şişesini çantanızdan veya cebinizden çıkararak ellerinizi kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

EL DEZENFEKTANI SATIN AL

Hayat Eve Sığar uygulaması

hayat eve sığar maske kodu talep

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından sunulan Hayat Eve Sığar uygulaması yeni dönemde akıllı telefonunuzda yüklü olmasının iyi olabileceği uygulamalardan bir tanesi. Bu uygulamada bulunan yoğunluk haritasını kullanarak, bulunduğunuz yerin koronavirüs açısından risk durumunu görebilirsiniz. Öte yandan yakınlarınızın durumunu da, onların da uygulamayı kullanıyor olmaları ve izin vermeleri şartıyla görebilirsiniz.

Hayat Eve Sığar uygulaması eczanelerden ücretsiz maske temini için gerekli karekodu da almanızı sağlıyor. Öte yandan uçak, otobüs ve tren seyahatleri için gerekli olan HES kodunu bu uygulamadan kolaylıkla alabilirsiniz.

Bu arada Hayat Eve Sığar uygulamasında son bir gün içerisindeki temas durumunu gösteren bir özellik de bulunuyor. Bu özellik telefonun Bluetooth bağlantısından yararlanıyor ve bir gün içinde sosyal mesafeyi aştığınız kişi sayısını görmeyi sağlıyor. Tabii ki, bu özelliğin çalışması için karşı tarafta da aynı uygulamanın yüklü olması gerekiyor.

HAYAT EVE SIĞAR (APP STORE)  HAYAT EVE SIĞAR (GOOGLE PLAY)

Google SODAR

google sodar

Bu yeni dönemde sosyal mesafe çok büyük önem taşıyor. İnsanlarla aranızda en az 1,5 metrelik bir mesafeyi sürekli muhafaza etmelisiniz. Tabii ki, cebinizde bir ölçüm aleti taşımak akıl işi değil, ancak gözlerinizle yaklaşık ölçüm yapmaya da güvenmiyorsanız, o hâlde teknolojiden yardım alabilirsiniz.

Google’ın geliştirdiği SODAR uygulaması sayesinde akıllı telefonunuzu kullanarak karşınızdaki kişiyle aranızda güvenli bir mesafe belirleyebilirsiniz. Google SODAR şu an için sadece Android telefonlarda çalışıyor. Telefonda Chrome uygulaması yüklü olmalı. Aşağıda bağlantısını verdiğimiz web sitesine giderek SODAR’ı çalıştırabilirsiniz. Uygulama kamera arayüzünün yardımıyla bulunduğunuz nokta etrafında 2 metre yarıçapında bir çember oluşturuyor. Karşınızdaki kişinin bu çemberin dışında kalmasını sağlayabilirsiniz.

GOOGLE SODAR

Sizin tavsiyeleriniz var mı? Yeni dönemde yanımızda bulundurmamızın iyi olabileceğini düşündüğünüz eşyalar veya telefonumuzda yüklü olmasının iyi olacağını düşündüğünüz mobil uygulamalar var mı? Görüşlerinizi aşağıdaki yorum alanında bizimle paylaşabilirsiniz.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
İLGİLİ HABERLER