Teknoloji

Yeni mikro batarya mikro yongalara ihtiyaç duydukları gücü bağımsız olarak sağlıyor

mikrobatarya-130515

Elektronik cihazların küçülmesi, akıllı cihazlarda kullanılan bataryaların da performanslarını koruyarak yenilenmeleri ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu ihtiyacı gidermek amacıyla çalışmalar yürüten Illinois Üniversitesi (Urbana – Champaign) bünyesindeki araştırmacılar, oldukça ince ve yüksek performanslı bir 3D mikro batarya geliştirdi. Söz konusu mikro bataryanın bireysel mikro yongalara ihtiyaç duydukları gücü, başka bir kaynağa gerek kalmadan sağlayabileceği belirtildi.

Araştırma ekibinin 3D holografik litografi ve 2D foto-litografi tekniklerini bir araya getirerek ürettiği mikro batarya, elektrotun yapısı üstünde daha kesin kontrol sağlama imkanı veriyor. Böylelikle farklı uygulama alanlarına göre farklı bataryalar üretilebiliyor. Bilim adamları yeni fabrikasyon tekniğinin detaylarını bir makaleyle açıkladı.

En küçük cihazlarda bile güç ihtiyacı genelde dış yollarla karşılanıyor. Söz konusu mikro batarya sayesinde güç ünitesi entegre mikro yongaların da önü açılıyor. 10 mikrometre kalınlığındaki batarya 0.5 mA akım sağlayabiliyor. Bu akım bir LED lambasını çalıştırmaya yetecek kapasiteyi barındırıyor.

Mikro bataryanın özellikle Nesnelerin İnterneti konsepti çerçevesinde geliştirilen yeni cihazların ihtiyaçlarını karşılama konusunda önemli bir işlevi yerine getireceği düşünülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER