DosyaManşetler

Yeni MacBook ve MacBook Air 11 inç karşı karşıya

yeni-macbook-vs-macbook-air-11-inc-100315

Apple’ın dün akşam gerçekleştirdiği Apple Watch etkinliğinde duyurulan yeni MacBook, Apple yöneticisi Phil Schiller’in deyimiyle azami taşınabilirlik göz önünde bulundurularak tasarlandı. Ayrıca bu cihazla birlikte uzun zamandır kullanımda olmayan MacBook markasına geri dönüş yapıldığını görüyoruz.

Yeni MacBook’un en büyük rakiplerinden bir tanesi 11 inç ekranlı MacBook Air olacak. Apple MacBook Air serisinde güncellemelere giderek bu seriyi de yeni MacBook’un önemli bir alternatifi olarak ortalıkta tutmaya devam edecek.

Peki, rahat taşıyabileceği bir Mac dizüstü bilgisayar satın almak isteyenler hangisini tercih etmeli? 12 inç Retina ekranlı MacBook’u mu, yoksa 11.6 inç ekranlı MacBook Air’ı mı? Aşağıda yer alan karşılaştırma zamanı geldiğinde en büyük yardımcılarınızdan biri olabilir.

Bir MacBook’taki en iyi ekran

Apple, yeni MacBook’un şimdiye kadar bir dizüstü bilgisayara koydukları en iyi ekran olduğunu söylüyor. 12 inç ekranın 2304 x 1440 piksel çözünürlüğü ve 226 ppi piksel yoğunluğu bulunuyor.

11 inç MacBook Air’ın 11.6 inç ekranı 1366 x 768 piksel çözünürlüğe sahip, bu da 171 ppi piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Sonuç olarak bu ekran yeni MacBook’ta bulunan ekrana göre daha bulanık görüntüler sunuyor.

Piksel yoğunlukları bakımından fark MacBook lehine görünüyor. Yeni MacBook’un ekranı MacBook Air 11 inç’in ekranından daha keskin görünüyor. Apple bu ekranın daha önceki modellerde yer alan ekranlara göre yüzde 30 daha yüksek güç verimliliğini sunduğunun altını çiziyor. Yani aynı seviyedeki parlaklık daha az güç tüketimiyle elde edilecek.

MacBook daha ince ve hafif

Yeni MacBook’un daha ince ve hafif olduğunu çoğu kimse biliyordur, ancak aradaki fark gerçekten etkileyici.

Yeni MacBook en kalın noktasında 13.1 mm.’lik kalınlık değerine sahip. MacBook Air 11’de ise en kalın noktadaki kalınlık 17 mm. olarak ölçülüyor. 4 mm.’lik farkın dikkate değer olduğunu söylemek gerekiyor.

MacBook’un 280.5  x 196.5 mm.’lik boyutlarına karşın MacBook Air 11’in 300 x 192 mm.’lik boyutları mevcut. Yeni modelin daha küçük yüzey alanıyla birlikte biraz daha derinliğe sahip olduğunu söylemek gerekiyor.

MacBook’un 920 gr.’lık ağırlığına karşılık MacBook Air 11’in 1080 gr. ağırlığı bulunuyor. Her ikisi de hafif, ancak yeni model biraz daha hafif görünüyor.

İçeride minyatür tasarım

Yeni MacBook’un daha küçük olmasına olanak sağlayan unsurlardan bir tanesi de lojik devre kartının minyatürleştirilmesi. Apple bu noktada MacBook Air 11’den yüzde 67 oranında daha küçük bir tasarıma gidildiğinin altını çiziyor. Ayrıca fansız tasarım sayesinde daha sessiz bir çalışma durumu söz konusu. Bu noktada Intel Core M işlemcilerin payını atlamamak gerekiyor. Çeşitli Windows tabletlerinde ve ultrabook bilgisayarlarda kullanılan bu Intel donanımı fansız tasarıma olanak sağlıyor.

İşlemci gücü bakımından yeni MacBook 1.1, 1.2 ve 1.3 GHz beşinci nesil Intel Core M işlemci seçenekleriyle sunuluyor. Grafik işleriyse Intel HD Graphics 5300 ile halledilirken 8 GB RAM, 256 GB veya 512 GB SSD seçenekleri sunuluyor.

MacBook Air 11’in donanımı da güncellendi. 1.6 GHz hızında çalışan beşinci nesil Intel Core i5 işlemci, 4 veya 8 GB RAM; 128 GB, 256 GB ve 512 GB SSD depolama seçenekleri bu modelle birlikte sunuluyor. Grafik işleri de Intel HD Graphics 6000 ile çözülüyor. MacBook Air’ın grafik işleme ve performans bakımından daha iyi olmasını bekleyebiliriz.

Bağlantı destekleri

Yeni MacBook’un en önemli değişikliklerinden birisi neredeyse bütün portların atılması olmuştu. Kablosuz bağlantı desteklerinin yanı sıra tek bir USB Type-C bağlantısı bulunuyor. USB bağlantısı şarj işini üstlenirken USB 3.1 veri transferini, aynı zamanda DisplayPort 1.2 bağlantısını da destekliyor. Ayrıca bir de 3.5 mm. kulaklık jakı bulunuyor.

MacBook Air 11 inç ise bağlantılar bakımından daha zengin. MagSafe 2 şarj portu, iki tane USB 3.0 portu, Thunderbolt 2 ve kulaklık jakı bu bilgisayarın gövdesinde mevcut.

Fiziksel bağlantılar bakımından MacBook Air daha avantajlı gibi görünüyor. MacBook’a çevre aygıtlarını bağlamak için adaptöre ihtiyacınız olacaktır.

FaceTime kamerası düşük çözünürlüklü

Apple’ın en sevdiği servislerden bir tanesi FaceTime. Ancak yeni MacBook sahipleriyle görüntülü görüşme yapanların düşük çözünürlüklü görüntülerle idare etmeleri gerekecek. Çünkü yeni MacBook’un ekranının üstünde 480p çözünürlük destekli, yani SD FaceTime kamera bulunuyor. Halbuki MacBook Air’da 720p FaceTime HD kamera mevcut.

Yeni klavye ve izleme dörtgeni

MacBook’un alanının küçültülmesinin en önemli sonuçlarından biri de klavye ve izleme dörtgeninin yeniden tasarlanması oldu. Yeni modelde makas mekanizması yerine kelebek mekanizması kullanılmış, bu da daha kompakt bir klavyeye ve tuşların basıldığında sallanmamasını sağlayan bir düzene olanak sağlamış.

MacBook’un klavyesindeki her bir tuşun kendi LED arka aydınlatması bulunuyor, bu da karanlıkta tuşları daha doğru şekilde görmeyi sağlıyor. Yani klavye arka aydınlatması MacBook Air’dakinden daha iyi gibi görünüyor.

MacBook’un Force Touch olarak adlandırılan yepyeni bir izleme dörtgeni bulunuyor. Bu izleme dörtgeni tıklatmaların yanı sıra bastırarak dokunmayı da algılıyor ve bu harekete özel tepkiler veriyor. Örneğin izleme dörtgenine bastırarak daha kalın bir çizgi çizebilirsiniz.

MacBook Air’da ise eski tür cam izleme dörtgeni kullanılıyor. Bu da sadece hareketleri ve tıklatmaları algılıyor.

Aynı pil ömrü, farklı şarj teknikleri

Yeni MacBook’un en önemli kilit noktalarından bir tanesi de Apple’ın katmanlı ve konturlu pil hücreleri kullanarak yeni MacBook’un kasasının içindeki bütün boşlukları doldurması. Apple, bunun geleneksel dikdörtgen pil hücre yapısına göre yüzde 35 daha fazla pil kapasitesine izin verdiğine dikkat çekiyor.

Sonuç olarak yeni MacBook 39.7 Wh pil kapasitesine sahip oluyor. MacBook Air’da ise 38 Wh kapasiteli pil bulunuyor.

Pil performansı bakımından her ikisi de yanı gibi görünüyor. Apple’ın belirttiğine göre, 9 saat kablosuz bağlantıyla internette gezinme 10 saat boyunca iTunes üzerinden video izleme imkanını her iki bilgisayar da sunuyor.

MacBook USB-C şarj adaptörünün kapasitesi 29W olarak veriliyor. Halbuki MagSafe 2 şarj adaptörünün kapasitesi 45W. Bu da 11 inç MacBook Air’ın pilinin daha hızlı dolacağı anlamına geliyor.

Yeni MacBook’ta daha fazla renk seçeneği mevcut

MacBook’un farklı renk seçenekleri bulunuyor. Geleneksel gümüş rengin yanı sıra altın ve uzay grisi renkleri de mevcut olacak. MacBook’un bu açıdan iPhone ve iPad’lerle aynı renk seçeneklerine sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Kapaktaki Apple logosu da cilalanmış paslanmaz çelikten yapılmış. Sonuç olarak MacBook’un gövdesi tamamen metalden yapılmış. Halbuki MacBook Air’ın arkasındaki menteşe plastikten üretilmiş, yani bu model tamamen metal bir gövdeye sahip değil.

MacBook Air 11’in sadece gümüş renk seçeneği bulunuyor. Ayrıca arka kapaktaki Apple logosu da aydınlatmaya sahip.

Yeni MacBook daha pahalı

Yeni MacBook’un Türkiye satış fiyatı 4299 TL’den başlıyor ve 5299 TL’ye kadar çıkıyor.

Yenilenen MacBook Air 11 inç’in fiyatı ise 2999 TL’den başlıyor. Ancak MacBook Air’ın MacBook’unkine yakın teknik özelliklere sahip olan versiyonunun fiyatı 3699 TL.

MacBook Air’ın ekranı dışında MacBook’tan daha iyi performans sunacağını söyleyebiliriz. Ancak taşınabilirlik anlamında avantaj MacBook’tan yana gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER