Teknoloji

Yeni M1 iMac’in içini iFixit’in söküm işlemi sayesinde görün

m1 imax ifixit

iFixit, Apple’ın M1 işlemcili yeni iMac’inin kapsamlı söküm işleminin detaylarını yayınladı. Tüm bunlar yeni monitör bilgisayarın son kullanıcılar onarımının ne oranda mümkün olduğu ile ilgili kötü haberler içeriyor. Fanlar, USB bağlantı noktaları, kulaklık girişi, güç düğmesi veya hoparlörler gibi farklı elemanlar olsun; iFixit yeni masaüstü bilgisayar üzerinde gerçekleştirilecek tüm onarım işlemlerinin Apple’ın kullandığı yapıştırıcıyla mücadeleyi gerektirdiğini söylüyor.

Diğer M1 Mac’lerde olduğu gibi, her şey birbirine lehimlenmiş. Bu nedenle, dış kabuğunu açsanız bile, RAM veya dahili depolama yükseltmesi mümkün görünmüyor. iFixit, diğer dahili parçaların çoğunu (bağlantı noktaları, web kamerası ve hoparlörler dahil) değiştirmenin nispeten kolay olduğunu söylüyor.

m1 imac

iMac’ler şu anda yeni, etkileyici ve genel olarak mükemmelken bu sorunlar önemli olmayabilir. Ancak bileşenlerinin yıpranmaya veya sorun çıkarmaya başladığı birkaç yıl sonra, yükseltme ihtiyacı hissedebilirsiniz. iFixit için Apple cihazlarının son kullanıcı tarafından tamir edilebilirliği, uzun zamandır önemli bir konu olmuştur. Muhtemelen bir telefon veya tabletten daha az değiştirilme eğiliminde olan iMac gibi bir cihaz için ise, bu durum çok daha önemlidir.

Yeni iMac’in bir stant üzerinde duran devasa bir iPad’e çok benzediğini düşünüyorsanız, iPad’in onarımını zorlaştıran şeylerin yeni iMac’e miras kaldığını duymak sizi şaşırtmayabilir. iFixit, makineye onarılabilirlik için toplamda 10 üzerinden 2 puan verdi.

m1 imac

Apple’ın M1 işlemcileri henüz piyasadaki birinci yılını doldurmadı. Bu yüzden zamana karşı nasıl dayanacaklarını henüz bilmiyoruz. Ancak herhangi bir sorun ortaya çıkarsa, bu tasarım, kullanıcıların çalıştırdıkları makineleri tamir etmelerini zorlaştırabilir ve daha maliyetli hâle getirebilir.

Bu, iFixit’in uzun zaman sonra bir iMac’in tamir edilebilirliği hakkında yaptığı ilk inceleme oluyor. Site 2015 yılında, Apple’ın 21,5 inç iMac’ine RAM ve CPU’nun anakarta lehimlenmesi gibi tasarım öğeleri nedeniyle, tamir edilebilirlik puanı olarak 10 üzerinden 1 gibi düşük bir puan vermişti. Bunun ürünün kolay değiştirme veya yükseltmesini engellediğini söylemişti. 2014 model 27 inç 5K iMac veya 2018 iMac Pro gibi diğer iMac’ler ise, değiştirilebilir yapıdaki CPU’ları ve RAM’leri sayesinde siteden daha yüksek puan almıştı. Ne var ki, yeni makinede bu kolay değiştirilebilir yapılar bulunmuyor.

iFixit söküm işlemine dair incelemesini “Apple’ın en yeni iMac’i, diğer M1 makinelerini ilginç, ancak daha da zor tamir edilebilir bir yolda takip ediyor.” yorumuyla sonuçlandırıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER