BilimManşetler

Yeni koronavirüs tedbirleri: Sokağa çıkma kısıtlaması genişliyor

covid-19
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Türkiye’de her gün açıklanan yeni Covid-19 günlük vaka sayısının 30 bin seviyesinin üzerine çıkması nedeniyle yeni koronavirüs tedbirleri hayata geçiriliyor. Akşam saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alınan yeni tedbirleri açıkladı.

Hürriyet‘in haberine göre, sokağa çıkma kısıtlamasının kapsamı genişletiliyor. Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacak. Hafta sonları ise cuma akşamı saat 21.00’den pazartesi sabahı saat 05.00’e kadar kısıtlama kesintisiz devam edecek. Üretim, tedarik, lojistik, sağlık, tarım, orman gibi genelgede yer alacak sektörler ise kapsamın dışında olacak. Market, kasap ve bunun gibi işletmeler ve evlere paket servis hizmeti sunacak iş yerleri de hafta sonu uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasının dışında olacak. Lokantalar da daha önce belirlendiği gibi paket servisi dışında hizmet veremeyecekler.

Anasınıfı ve okul öncesi eğitim veren benzeri kurumlar faaliyetlerine ara verecek. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar da toplu taşıma araçlarını kullanmayacaklar. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, tehdit geçene kadar misafir kabulüne ara verilmesi ricasında bulundu. Evlerde mevlit, yılbaşı kutlaması gibi toplu etkinliklerin yapılmayacağını kaydetti. Cenaze namazları ise vefat eden kişinin yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak. Nikahlarda da aynı kısıtlama geçerli olacak.

Hamam, sauna, masaj salonu, yüzme havuzu, lunapark gibi yerlerin faaliyetlerine ara verilirken alışveriş merkezlerine girişlerde de HES kodu uygulamasına geçiliyor. Kalabalık caddelerle meydanlara girebilecek kişi sayıları da Umumi Hıfzısıhha Kurulu kararları ile sınırlandırılabilecek. 50 kişiden fazla çalışanı olan iş yerlerinde ise iş yeri hekiminin gözetiminde mevcut iş sağlığı ve güvenliği uzmanı tarafından salgın tedbirlerinin uygulanması sıkı şekilde denetlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni koronavirüs tedbirleriyle ilgili detaylar İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanacak genelgede verilecek. Kısıtlamaların da salı akşamından itibaren uygulanmaya başlanacağı belirtildi.

Öte yandan Erdoğan, koronavirüs aşısının vatandaşlara ücretsiz olarak temin edileceğini kaydetti. Aşı konusunda dünyadaki gelişmelerin yakından takip edildiğini ve ilk etapta 50 milyon dozluk bir anlaşma yapıldığını dile getirdi. “Vatandaşlarımız herhangi bir ücret ödemeden aşıya ulaşabileceklerdir. Önümüzdeki ay sağlık çalışanlarının aşılanması inşallah başlayacaktır.” dedi.

İLGİLİ HABERLER