Teknoloji

Yeni kamera sensörüyle akıllı telefonlar 3D nesne tarayıcısına dönüşecek

3d-tarama-caltech-060415

Evinizdeki bir nesnenin üç boyutlu baskısını almak istediğinizde yapmanız gereken ilk şey bu nesnenin detaylı üç boyutlu taramasını yapmaktır. Bu süreçte bir masaüstü cihaz kullanarak ürünü farklı açılardan haritalandırmalı ve mümkün olduğu kadar yüksek doğruluklu bir model elde etmeli ya da daha pahalı ve hantal nitelikte profesyonel modelleri tercih etmelisiniz.

Ancak elektronik mühendisi Ali Hajimiri’nin önderliğindeki CalTech araştırmacıları tarafından geliştirilen yeni bir kamera sensörü üçüncü bir yol sunuyor. Bu sensör sayesinde bir gün, sadece akıllı telefonunuzu kullanarak üç boyutlu nesne taraması yapmanız mümkün olabilir.

Nanofotonik uyumlu görüntüleyici olarak adlandırılan küçük bir yonga LIDAR (Işık tabanlı Algılama ve Tarama) teknolojisi sayesinde her bir pikselden yükseklik, genişlik ve derinlik bilgilerini yakalayabiliyor. Hedefe lazer ışınlarını yönelten ve sensöre geri yansıyan ışık dalgalarını analiz eden LIDAR, hassasiyet güdümlü füze sistemlerinde veya kendi kendine giden otomobillerde kullanılıyor.

LIDAR teknolojisi yeni sayılmamakla birlikte, Hajimiri uyumlu görüntüleyici üstüne yerleştirilen bir dizi küçük LIDAR sayesinde, bir nesnenin veya sahnenin farklı parçalarını eşzamanlı şekilde görüntüleyebildiklerini, bunun için görüntüleyici içnde herhangi bir mekanik harekete ihtiyaç kalmadığını dile getiriyor. Yeni sensörün üstündeki her bir piksel yansıyan dalgaları faz, frekans ve yoğunluklarını bağımsız şekilde analiz edebiliyor, böylelikle tek bir 3D verisi oluşturuluyor. Her bir pikselden gelen verilerin birleştirilmesiyle de tam bir 3D taraması elde ediliyor.

Buna ek olarak araştırmacıların uygulamaları inanılmaz derecede küçük ve düşük maliyetli bir tarayıcının elde edilmesine izin veriyor, üstelik doğruluk da yüksek şekilde muhafaza edilmeye devam ediliyor. Araştırmacılara göre, bu yonga orijinalin milyonda biri seviyesinde taramalar üretebiliyor.

Laboratuvar tarafından üretilen yonganın üstünde şu anda sadece 16 adet piksel bulunuyor, bu da gerçek zamanlı nesnelerin taramasının yapılması sırasında her bir fotoğraf çekildikten sonra yonganın hafifçe hareke ettirilmesini zorunlu kılıyor. Ancak araştırmacılar ürünün yüzbinlerce piksel barındıran bir modele kolaylıkla ölçeklenebileceğini, böylelikle akıllı telefonlar, sürücüsüz otomobiller ve yüksek doğruluklu 3D görüntü verisi yakalamaya odaklı diğer ürünlerde kullanılabilecek yeni ve düşük maliyetli bir çözümün elde edilebileceğini söylüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER