Manşetler

Yeni iPhone (2018) modelleri ne zaman tanıtılacak? Ortada muhtemel bir tarih var

apple iphone
iphone 8 plus kırmızı
iPhone 8 Plus PRODUCT(RED)

Yeni iPhone lansmanına sadece haftalar kaldı. Apple henüz Eylül Etkinliği davetiyelerini gönderip tarihi kesinleştirmedi. Ancak tahminler bir gün üstünde yoğunlaşıyor. O tarih de 12 Eylül 2018.

Zamana yolculuk yapıp her bir iPhone lansmanının düzenlendiği tarihi mercek altına aldığımızda, Apple’ın tanıtmasını beklediğimiz iPhone 9, iPhone 11 ve iPhone 11 Plus modelleri için bu tarihin öne çıktığını görüyoruz.

Apple, yeni iPhone lansmanlarını genellikle her yılın eylül ayının ikinci haftasında gerçekleştiriyor. Bu gelenek 12 Eylül 2012 Çarşamba günü tanıtılmış olan iPhone 5‘ten beri değişmedi.

iPHONE LANSMAN TARİHLERİ

12 Eylül 2017 Salı:
iPhone X/8/8 Plus

7 Eylül 2016 Ç.şamba:
iPhone 7/7 Plus

9 Eylül 2015 Ç.şamba:
iPhone 6S/6S Plus

9 Eylül 2014 Salı:
iPhone 6/6 Plus

10 Eylül 2013 Salı:
iPhone 5S/5C

12 Eylül 2012 Ç.şamba:
iPhone 5

4 Ekim 2011 Salı:
iPhone 4S

7 Haziran 2010 P.tesi:
iPhone 4

8 Haziran 2009 P.tesi:
iPhone 3GS

9 Haziran 2008 P.tesi:
iPhone 3G

9 Ocak 2007 Salı:
iPhone

2012’den bu yana, altı yeni iPhone lansmanı gördük. Bunlardan üçü salı, diğer üçü de çarşamba günleri gerçekleştirildi.

2018 takvimine baktığımızda, 10 Eylül haftasının 2018 model iPhone’ların tanıtımı için uygun hafta olduğunu görüyoruz. Bu durumda 11 Eylül ve 12 Eylül tarihleri lansman için öne çıkıyor. Ne var ki, Apple’ın 11 Eylül tarihini, 11 Eylül terör saldırısında ölenlerin anısına saygı amacıyla tercih etmeyeceği düşünülüyor.

Kaliforniya merkezli şirket şimdiye kadar 11 Eylül tarihini hiçbir iPhone lansmanı için seçmedi. 2018’de de bu durumun değişmeyeceğini tahmin ediyoruz. Bu durumda 12 Eylül tarihi yeni iPhone’un muhtemel lansman tarihi olarak öne çıkıyor.

10 Eylül Pazartesi seçilir mi?

10 Eylül Pazartesi gününün de yeni iPhone modellerinin tanıtımı için seçilmesi ihtimali var. Ancak birkaç nedenden dolayı bunun çok düşük olduğunu düşünüyoruz.

Öncelikle Apple, 2010’da iPhone 4’ü tanıttığından beri hiçbir iPhone’u pazartesi günü tanıtmadı. Zaten o zamanda Apple’ın WWDC açılış toplantısı vardı ve şirket 2010 yılına kadar yeni iPhone modellerini pazartesi günleri kapılarını açan WWDC toplantılarında tanıtmayı tercih ediyordu. Ancak geleneklere oldukça bağlı olan Apple, iPhone için ayrı etkinlik düzenlemeye başladığında bu yana pazartesi gününü seçmedi.

Öte yandan pazartesi günü lansman yapmak demek, hafta içi daha çok planlama ve lojistik işlemi anlamına da geliyor. Halbuki, salı veya çarşamba günü yapılan bir lansman araya bir veya iki iş gününün girmesini sağlayacak, bu da hem çalışanlar hem de katılımcılar için işleri kolaylaştıracaktır.

Yeni iPhone eylül ayının ilk haftası tanıtılır mı? 

Peki, beklentilerden bir hafta önce, eylül ayının ilk haftasında iPhone tanıtılır mı? Bunu hiç imkanı yok gibi görünüyor.

Apple altı yıldır eylül ayının ikinci haftasını tercih ediyor. Aslında bunu kaydırmak imkansız değil, ancak bu noktada birtakım sorunlar bulunuyor.

Öncelikle, 3 Eylül 2018 ABD’de İşçi Bayramı olarak kutlanıyor ve resmi tatil. Bu da hemen ardındaki 4 Eylül tarihini imkansız hâle getiriyor, ne de olsa insanlar ailelerinin yanına gidip hafta sonuyla birleşen tatili değerlendirmek isteyecektir. Uzun hafta sonu tatilinde sonra fazla sayıdaki katılımcıyı önemli bir lansmana getirmek çok riskli olacaktır.

Öte yandan, eylül ayının ilk haftasında Almanya’nın başkenti Berlin’de IFA 2018 fuarı düzenleniyor. Bu büyük teknoloji fuarı 5 Eylül’e kadar sürüyor. Apple, yılın en büyük etkinliğinin başka etkinlikle çıkışmasını ve diğer teknoloji haberlerinin kendi haberlerine gölge etmesini istemeyecektir.

iPhone etkinliği daha sonraya kayabilir mi?

Yeni iPhone lansmanları 2010’dan bu yana sadece bir kez eylül ayında olmadı, o da iPhone 4S’in tanıtıldığı Ekim 2011 tarihli etkinlikti.

Apple, o zaman WWDC etkinliğinde iPhone tanıtma politikasından vazgeçmişti ve tanıtım için uygun bir zaman aralığı arayışındaydı. Hemen sonrasındaki yıl eylül ayı tercih edildi ve eylül ayı “iPhone ayı” olarak anılır oldu. Bu gelenek değişmeyecektir.

Sonuç olarak Apple, 2018 model iPhone’ları çok büyük ihtimalle 12 Eylül 2018 Çarşamba günü tanıtacaktır. Bu etkinlikte neleri beklediğimize dair görüşleri de daha sonra aktaracağız. Aynı zamanda etkinlik zamanı geldiğinde, haberler ve diğer detaylar en hızlı şekilde Teknoblog.com’da ve sosyal medya kanallarımızda paylaşılacak.

İLGİLİ HABERLER