Teknoloji

Yeni iPad’in süper Retina ekran teknolojisinin detayları ortaya çıktı

Apple’ın yeni iPad’i SHA (Super High Aperture – Süper Yüksek Açıklıklı) ekran barındırıyor, böylelikle AMOLED ile parlaklık konusunda açık bir şekilde yarışıyor. Aynı zamanda daha yüksek piksel yığunluğu da sunuyor. DisplaySearch bu ekran teknolojisinin detaylarını açıklamış. Piksellerin en üstüne yerleştirilen bir organik film açıklık oranını artırıyor ve çözünürlüğün artırılmasına izin veriyor. Ne var ki, bu durum arkadan aydınlatma gücünün de yükseltimesini gerektiriyor. Analistlerin tahminine göre aslında birçok LED’e göre iki kat daha fazla güce ihtiyaç duyuyor.

SHA’nın kullanılması panel tedarikçileri için ayrı bir başağrısı, çünkü bu teknolojinin üretim süreci oldukça zorlu. SHA’nın başlangıçta yavaş bir üretim hızına sahip olmasında karmaşık üretim süreci, artan mâliyetler ve alınan ürünle ilgili bazı sorunlar yatıyor. DisplaySearch’ün belirttiğine göre, mobil uygulamalar için süper yüksek çözünürlüklü ekranların kullanımıyla birlikte hızlı iletim ve düşük güç tüketiminin önemi arttı, bu da yüksek kaliteli LCD’lerin üretimi için SHA’yı önemli bir teknoloji hâline getirdi.

Arka ışığın daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması yeni iPad’in neden daha büyük bir bataryaya ihtiyaç duyduğunu açıklıyor. Apple’ın bu kadar yüksek enerji gerektiren bir ekranda iPad 2’deki pilde çalışma süresini sunması için gerçekten de daha büyük kapasiteli bir bataryaya ihtiyacı vardı. Aslında bu yeni iPad’in iPad 2’ye göre biraz daha kalın olmasını açıklıyor.

Şimdi Apple’ın tedarikçilerinin bu kadar yüksek SHA panel talebi karşısında üretimi düzgün bir şekilde yapıp yapamayacaklarını göreceğiz. DisplaySearch’ün belirttiğine göre LCD’lerin yüzde 25’inden fazlası SHA teknolojisini kullanıyor. Yeni iPad ile birlikte bu yaygınlık daha da artacak. Ancak Apple’ın yeni tabletinin piyasaya çıkacağı ilk ülkelerde ön siparişler için 2-3 hafta sonrasına teslimat günü verilmesi bu tablet için bir stok sıkıntısının yaşanabileceğini işaret ediyor.

İlgili – DisplaySearch

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER