Teknoloji

Yeni iPad yeterli IGZO panel olsa daha ince olabilirdi

yeni-ipad-inceleme-00001

Apple’ın yeni iPad‘inin selefine göre kalın olmasının başlıca nedenleri olarak daha büyük batarya barındırması ve yeni ekran teknolojisi gösteriliyor. CNET’e göre artan kalınlık Apple tarafından verilen ödünden kaynaklanıyor. Aslında şirket başlangıçta Sharp’ın IGZO panellerini kulanıp kalınlığı aynı tutmayı planlıyormuş.

Sharp’ın IGZO teknolojisi panel içinde daha fazla ışığın yayılmasına olanak sağlıyor. Apple da bu sayede yeni iPad’in ekranında LED sayısını aynı tutabilecekti. Ancak Sharp’ın IGZO panel tedariği konusunda yeterli olamaması Apple’ı başka üreticiler aramaya itti. Sonuç olarak üretilen yeni iPad’lerin ekranında aynı miktarda ışığı üretmek için iki kat daha fazla LED kullanılıyor. Bu da daha fazla kalınlık anlamına geliyor.

DisplayMate CEO’su Raymond Soneira’ya göre ortada “B planı” benzer bir durum var. Apple piksel yoğunluğunu şimdiye kadar kimsenin ulaşamadığı noktalara çıkardı, ancak ışık çıkışı istenen seviyede değildi. Bu nedenle iki kat daha fazla LED ve yüzde 70 daha büyük bir batarya kullanmak zorunda kaldılar.

DisplaySearch analisti Richard Shim de aynı fikirde. IGZO panellerinin bu kadar büyük bir bataryaya veya ışık çıkışı için LED sayısında artışa ihtiyaç duymadığını söylüyor. Ancak yeni iPad çıkarılmadan önce Sharp’ın Apple’ın taleplerini karşılayamadığı ve Cupertino’nun da Samsung ve LG’nin geleneksel Si-TFT tabanlı ekranlarını tercih etmek zorunda kaldığına inanılıyor.

İlgili – CNET

İLGİLİ HABERLER