Manşetler

Yeni iPad sahipleri için uygulama tavsiyeleri – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Aylardır beklediğimiz iPad, iOS 4.2 güncellemesiyle birlikte gelen Türkçe dil ve klavye desteğinin ardından nihayet Türkiye’de piyasaya çıkmaya hazır hâle geldi. Apple’ın Türkiye’deki resmi dağıtıcısı Bilkom 25 Aralık tarihi itibariyle, yani bugün iPad’i piyasaya sundu. iPad’in hem WiFi hem de 3G+WiFi modelleri Türkiye’de satışa çıkıyor. 16 GB, 32 GB ve 64 GB’lık bellek seçenekleriyle piyasaya çıkan iPad’lerin KDV dahil fiyatları 1079 TL’den başlıyor.

iPad’in yurtdışında piyasaya çıktığı Nisan ayından bu yana geçen yaklaşık dokuz ay boyunca Türkiye’deki birçok teknolojisever iPad’e sahip olmuş durumda. Bunda yurtdışına gidenlerin yanı sıra, Migros, Kipa, Avea gibi şirketlerin paralel ithalat yoluyla piyasaya sunmalarının da payı bulunuyor. Ancak Bilkom’un nihayet işin içine girmesiyle birlikte işler Apple’ın onayı ve bilgisi doğrultusunda yürür hâle gelmiş oluyor.

iPad için talep oldukça fazla. iMac almak için bulunduğum bir Apple mağazasındaki kısa süre içinde bile birkaç kullanıcı mağazaya gelerek iPad’i sordu. Tezgahtar günde 200 civarında kişinin kendilerine iPad’i sorduğunu söyledi. Artık onlar da rahatlayacaktır.

Peki, iPad’i alanlar daha sonrasında ne yapacaklar? Bu tabletle neler yapabilirler? Hangi uygulamaları yüklemeliler? Bu yazıda kendi iPad deneyimlerimi anlatarak biraz olsun yeni iPad sahiplerine yardımcı olmak istiyorum.

Eğer hâlihazırda bir iPhone’unuz varsa iPad’i kullanmaya başlamayı daha rahat bir şekilde yapacaksınız. Eğer bu yönde bir tecrübeniz yoksa, yapmanız gereken ilk şey bilgisayarınıza iTunes’un en güncel sürümünü indirip bunu kurmak. http://www.apple.com/itunes adresinden bunu gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra iPad’in kutusundan çıkan USB kablosuyla tabletinizi bilgisayara bağlayın. iTunes yeni tableti görecek ve kayıt, kurulum gibi işlerde size yardımcı olacaktır. Bu esnada yapmanız gereken birşey bir Apple kullanıcı hesabı edinmek, bunun için sizden kredi kartı bilgileriniz de istenecektir. Ben yaklaşık iki sene önce iPod touch satın aldığımda verdim ve şimdiye kadar bir sıkıntısını da görmedim. Eğer limiti düşük bir kredi kartınız varsa, içiniz daha rahat edebilir. Edindiğiniz Apple kullanıcı adı ve şifrenizi iyi saklayın, çünkü bu bilgileri daha sonra cihazınıza App Store üzerinden uygulama indirmek üzere kullanacaksınız.

Apple hesabı açıp, kullanıcı adı ve şifreyle giriş yaptıktan sonra cihazınıza bir isim verin ve işlemleri tamamlayın. Dilerseniz bilgisayarınızda bulunan şarkıları iPad’e atmakla işe başlayabilirsiniz. Ya da iPad’in bilgisayar bağlantısını kesin ve daha zevkli olan uygulama yükleme işlemine geçin.

Satın aldığınız iPad’e göre ya WiFi ya da 3G bağlantısını kullanmaya başlıyor olacaksınız. O halde ana ekranın ilk sayfasında bulunan App Store ikonuna dokunun ve uygulama mağazasına giriş yapın. İster Featured sekmesinde en altta yer alan Account bölümünden kullanıcı adı ve şifrenizi girin, isterseniz de bir uygulamanın satın alınması işlemi sırasında bu işlemi gerçekleştirin. İkincisi daha kolay gibi görünüyor.

iPad multimedya tüketimi, kitap, gazete ve dergi okuma gibi işleri çok rahat hâle getiren bir cihaz. Şimdi iPad’e mutlaka yüklemeniz gereken bazı uygulamalardan bahsedelim.

  • Flipboard: Apple tarafından 2010 yılının iPad uygulaması seçilen Flipboard, Twitter ve Facebook listenizde bulunan kişi ve hesaplarının durum güncellemelerini gazete formatında rahatlıkla görüntülemenizi ve okumanızı sağlıyor. Bu sosyal ağ servislerinin yanı sıra Google Reader desteği ile takip ettiğiniz RSS beslemelerini de rahatlıkla okumanızı sağlayan bu uygulama teknoloji, gezi, yemek, vb. farklı sitelerin Twitter ve RSS beslemelerinden derlenmiş bileşenleri de sunuyor. Flipboard ücretsiz olarak sunuluyor.
  • Instapaper veya ReadItLater: Diyelim ki, ilgi çekici bir habere, makaleye ya da lezzetli bir yemek tarifine denk geldiniz. O an okumak için fırsatınız yok, ancak linkini kaybedip daha sonra da bulamamaktan da korkuyorsunuz. İşte bu noktada işin içine sizin sonradan okumanız amacıyla bu yazıları saklayan uygulamalar giriyor. Bu uygulamalar arasında ReadItLater ve Instapaper öne çıkıyor. App Store üzerinden sunulan bu uygulamalardan ReadItLater Pro 2.99$, Instapaper Pro ise 4.99$’dan satılıyor. Bu arada ReadItLater’ın ücretsiz versiyonu da bulunuyor.. Yazıları sonradan okumak için ekleme işlemleri konusunda, uygulamaların içinde yer alan yardım bölümleri işinizi görecektir.
  • SkyFire for iPad: Flash videoları izleyememek olmak iPad’in olumsuz bir tarafı, ancak Skyfire bu olumsuzluğu biraz olsun giderecek bir özellikle geliyor. Web sitelerindeki Flash tabanlı videoları saptayan bu mobil internet tarayıcısı videoları kendi sunucusunda iPad için uyumlu formata çevirerek sunuyor. Bunun yanında Facebook, Twitter gibi sosyal ağ hesaplarınızı daha kolay bir şekilde takip etmenizi sağlayan Skyfire for iPad uygulaması 4.99$’lık fiyata sahip.
  • Sabah eGazete HD: Eğer bir Sabah gazetesi okuruysanız, artık gazetenizin fiziksel versiyonunu satın almayı bırakabilirsiniz. Çünkü Sabah’ın eGazete HD uygulaması ana gazetenin yanı sıra magazin, cumartesi, pazar ve bölgesel ekleri de elektronik gazete formatında sunuyor. Aylık 2 TL’lik kullanım ücreti var ve bu ücret Turkcell, Vodafone ve Avea destekli SMS ödeme sistemiyle tahsis ediliyor.
  • PressReader: Senelerdir bu işin içinde olan Pressdisplay servisi birçok ülkeden yüzlerce gazeteyi elektronik ortamda okumanızı sağlıyor. iPad’i bir fırsat olarak gören Pressdisplay’in çıkarmış olduğu PressReader uygulaması aralarında Hürriyet, Sabah, Vatan, Radikal, Milliyet, Yeni Şafak, Zaman gibi gazetelerin bulunduğu birçok yerli ve yabancı gazeteyi iPad’den okuma imkânı sunuyor. Uygulamayı ilk kullanımınızda size 7 gazete sayısını ücretsiz okuma hakkı tanınacak. Daha sonrası için uygun bir ödeme planıyla abone olup gazetenizi her sabah herkesten önce okuyabilirsiniz.
  • Turkcell Akıllı Mesaj: Eğer Turkcell abonesiyseniz, bu uygulamanın mutlaka iPad’inizde bulunması gerek. iPad’den SMS ve MMS göndermenizi sağlayan bu uygulamayla gönderilen mesajlar yüzde 50 indirimli. Eğer telefon rehberinizi Turkcell üzerinden yedeklediyseniz, kişi listenizi bu uygulama içinde görme ve telefon numaralarıyla uğraşmama fırsatı da yakalayacaksınız.
  • MobileRSS HD: Teknoloji sitelerini ve blogları takip ettiğim yüklü bir RSS listesi var. Bilgisayarımda RSS okuyucu yazılımıyla takip ettiğim bu beslemeleri iPad üzerinden takip etmek için kullanışlı bir RSS uygulaması aradığımda MobileRSS HD’yi buldum. Google Reader ile uyumlu bir şekilde çalışan bu uygulamanın geçtiğimiz günlerde ücretsiz versiyonu da App Store üzerinden sunuldu. Paralı uygulamada indirimli olarak, 0.99$’a satılıyor.
  • Dropbox: Çevrimiçi depolama servisi olan Dropbox kullanıcılarına ücretsiz olarak 2 GB’lık bir depolama alanı sunuyor. Buraya attığınız PDF, DOC, PPT dokümanlarını veya fotoğrafları iPad’inizde rahat bir şekilde görüntülemek için Dropbox’ın iPad uygulamasını mutlaka indirmelisiniz. Dropbox ile ilgili ayrıntılı bilgiyi www.dropbox.com adresinde bulabilirsiniz. Uygulama ücretsiz olarak sunuluyor.
  • Kitaplık: Türkiye’de e-kitap satışına ilk başlayan çevrimiçi alışveriş mağazası olan idefix’in uzun zamandır beklediğim iPad uygulaması bu ayın başlarında App Store’daki yerini aldı. Ücretsiz olarak sunulan bu uygulama idefix.com üzerinden ya da idefix’in iPad uyumlu mağazası üzerinden aldığınız e-kitapları okumanızı sağlıyor. Şu an için eksiklikleri bulunan bu uygulamanın ileride çıkacak versiyonlarıyla daha iyi bir deneyim sunulacağına inanıyorum.
  • LOG Dergisi: Haziran 2008’den beri yayın hayatında olan LOG’u her ay olmasa da satın alıp takip ediyordum. Ancak geçtiğimiz Ekim ayında çıkan iPad uygulamasıyla artık buna gerek kalmadı. Ücretsiz olarak sunulan LOG Dergisi uygulamasıyla birlikte LOG güncel sayısını ve arşivdeki sayıları okuyabilirsiniz. Uygulamada fiziksel derginin sunamadığı video ve etkileşimli fotoğraflar gibi ek içerikler de sunuluyor.
  • WunderRadio: Bu uygulama için verilecek 6.99$’a sonuna kadar değeceğini baştan söyleyelim. iPhone uygulamasıyla zaten aklımı başımdan alan uygulamanın iPad versiyonu da aynı işlevleri iPad’e daha uygun bir arayüzde sunuyor. Konuma göre o konumda yayın yapan radyo istasyonlarını listeleme, favori radyo listeleri oluşturma gibi işlevler sunan WunderRadio uygulamadan çıksanız bile arkaplanda radyoyu çalmaya devam ediyor.
  • Friendly for Facebook: Facebook’un resmi bir iPad uygulaması bulunmuyor. Üstelik iPad’i bir mobil cihaz olarak görmeyen Mark Zuckerberg’i hesaba katarsak, şu an için gelecek gibi de görünmüyor. Neyse ki, Facebook tarafından desteklenen Friendly işi görüyor. Facebook’un touch.facebook.com adresindeki dokunmatik versiyonunu temel alan bu uygulama Facebook hesabınızda olup bitenleri, arkadaşlarınız tarafından eklenen fotoğraf ve videoları rahatlıkla görmenizi sağlıyor. Uygulamanın ücretsiz ve ücretli versiyonları bulunuyor. 0.99$’a satılan ücretli versiyonda reklamların kalkması, çoklu hesap desteği, sohbet gibi özellikler bulunuyor.
  • Twitter for iPad: Ülkemizde de geç de olsa fenomene dönüşen Twitter’ın iPad uygulaması oldukça pratik kullanıma sahip. Twitter hesabımı siteye göre daha rahat yönetmemi sağlayan bu uygulama o kadar başarılı oldu ki, Twitter.com’un yeni tasarımında da iPad versiyonu baz alındı. Eğer bir Twitter kullanıcısıysanız, Twitter yükleyeceğiniz ilk uygulamalar arasında olmalı, burada sonlarda yazdığıma bakmayın.
  • IMDB: Bir filmi izlemeden önce yaptığım şeylerden bir tanesi o sitenin IMBD puanına ve buradaki bilgilerine bakmak. Ona göre izleme kararını veriyorum. IMDB’nin geçtiğimiz Kasım ayında yayınlanan iPad uygulaması sayesinde artık web sitesine gitme zahmetine girmeden, kullanışlı bir arayüzde istediğim filmle ilgili bilgilere ulaşma fırsatını yakaladım. IMDB’nin iPad uygulaması ücretsiz olarak sunuluyor.
  • OPlayer HD: iPad’de video izlemenin keyfi bir başka. Ancak iPad’in varsayılan video oynatıcısının format desteği biraz kısıtlı. Ancak iPad için geliştirilmiş DivX oynatma uygulamaları bulunuyor. Birkaç uygulama denedim, sonunda OPlayer HD’nin içlerinde en iyisi olduğu kanısına vardım. Zengin format desteğine sahip olan bu video uygulaması Türkçe altyazıları da düzgün bir şekilde gösteriyor. OPlayer HD uygulamasının daha kısıtlı özelliklere sahip ücretsiz versiyonu da bulunuyor, ancak ben 4.99$’lık ücretli versiyonunu tavsiye ediyorum.

iPad’imdeki uygulamalara baktığımda aklıma gelen ilk tavsiye edilesi uygulamalar bunlar. iPad sayesinde yurtdışında yayınlanan ve elimden geldiği kadar takip ettiğim Wired, TIME, BBC Focus gibi dergileri de zahmetsiz bir şekilde ve daha uygun fiyatlarla takip etme fırsatı yakaladım. Yukarıdaki uygulamaların yanında iBooks’u da tavsiye edecektim, ancak iBooks’tan Türkçe kitap desteğinin sunulmaması, Türkiye için sunulan kitapların İngilizce anonim eserler olması bu uygulamayı listeden çekmeme neden oldu. Ancak sahip olduğum İngiltere hesabı sayesinde iBooks üzerinden kitap alıp okuyabiliyorum ve bu şekilde kitap okumak da oldukça keyifli. Yine de, App Store’a girdiğinizde iBooks’un yüklenip yüklenmemesi size sorulduğunda kabul etmenizi tavsiye ederim.

Bu arada geçtiğimiz ay iPad için çıkan iOS 4.2 güncellemesiyle birlikte iPad yepyeni bir cihaz hâlini aldı. Multitasking, uygulama klasörleri, Türkçe dil ve klavye desteği gibi işlevlerin eklendiği iOS 4.2 için hazırladığım inceleme videosunu da aşağıda bulabilirsiniz.

Birkaç aydır kullandığım iPad hayatımda büyük yer tutan cihaz hâline geldi. Artık herşey için bilgisayarı açmaya gerek yok, ortada sürekli bekleme durumunda, hemen kullanıma hazır bir cihaz bulunuyor ne de olsa. Eğer iPad’inize fiziksel zarar gelmesini istemiyorsanız, kılıf ve ekran için koruyucu kalkanla içinizi daha rahat ettirebilirsiniz. Bu konuda internette ve Apple mağazalarında birçok seçenek sunuluyor. Bir de, iPad’inizi belirli aralıklarla yedekleyin. iPad’iniz kilitlenecek olursa, herşeye yeniden başlamak zorunda kalabilirsiniz. Tecrübe konuşuyor…

Yukarıda listelediğim uygulamaların ayrıntılı incelemelerini de ilerleyen günlerde yazmayı düşünüyorum. Eğer sizin de tavsiye edeceğiniz uygulamalar varsa, aşağıdaki yorum alanı aracılığıyla paylaşabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER