Eğlence

Yeni Bluetooth standardı TAP TV ev sinema sistemlerine ihtiyacı ortadan kaldırabilir

tap tv

tap tvGeliştirme aşamasında olan yeni bir kablosuz standart sayesinde Bluetooth’u önemli oranda genişletmek mümkün olacak. TAP TV, yani Tempow Audio Profile TV olarak adlandırılan bu standart sayesinde markası ne olursa olsun, herhangi bir Bluetooth hoparlörü TV’nize kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Böylelikle geleneksel çevresel ses sistemine yatırım yapmadan gerçek bir ev sinema deneyimi yaşayabilirsiniz.

TAP TV, Bluetooth dstekli TV’lere ve set üstü cihazlara, yonga set veya işletim sistemi seviyesinde entegre edilebilecek. Böylelikle ek bir donanıma da gerke kalmayacak. Üstelik Bluetooth hoparlörlerinize 5.1 ya da 3.1 çevresel ses yayını da gerçekleştirilebilecek.

Çevresel ses en önemli özellik olsa da, TAP TV’nin yapabilecekleri bununla sınırlı değil. Aynı zamanda Bluetooth üzerinden çok dilli görüntüleme desteği de bulunuyor. Bu sayede TV, kendisine bağlı olan farklı Bluetooth kulaklıklara farklı ses kayıtlarını dinletebiliyor. Yardımcı mobil uygulama yardımıyla TV’ye bağlı olan her bir kulaklığa hangi ses profilinin yayınlanacağı belirlenebiliyor.

Henüz hiçbir TV üreticisi bu standarda uyum sağlamadı. Bu nedenle TAP TV standardına yatırım yapmadan önce bunu destekleyen ürünlerin yaygınlaşmasını beklemeniz gerekiyor.

Tempow adını daha önce Motorola Moto X4 sayesinde duymuştuk. Motorola TAP’i akıllı telefonlarına getiren ilk şirketlerden bir tanesi olmuştu. O zamanlar TAP, bir mobil uygulama yardımıyla en fazla dört farklı Bluetooth cihazını birbirine, sinyal azalması olmadan bağlayabilmesiyle dikkat çekiyordu.

TAP telefonlarda Tempow’un beklediği sıçramayı gerçekleştiremedi. Yeni TAP TV kodlayıcısı ise, çevresel ev sistemlerinin bağlanmasının zor ve pahalı olduğu TV’ler için büyük bir problemi çözebilir.

İyi bir fikir olması, tüm TV üreticilerinin bu standardı destekleyeceği anlamına gelmiyor. Ne yazık ki, birçok büyük üretici kendi ses çözümlerini çıkarmaya yöneliyor. Samsung, Sony, LG gibi üreticilerin hepsi soundbar veya hoparlör üretiyor. Çoğu tüketici de JBL, Beats ya da Bose Bluetooth hoparlörler yerine evde bu tarz sistemleri yeğliyor.

Yine de, eğer Tempow büyük TV üreticilerini ve hoparlör üreticilerini pazarda Bluetooth hoparlörleriyle kullanıma yönelik talep olduğuna ikna edebilirse, TAP TV standardı akıllı telefonlarda yapamadığı sıçramayı televizyonlarda gerçekleştirebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER