Bilim

Yeni Apple Watch modellerinde EKG okuyucusu bulunabilir

apple watch

yeni apple watchYeni Apple Watch modelleri, kalp sağlığını yakından takip etmek isteyenlere daha gelişmiş imkânlar sunabilir. Bloomberg’de yer alan habere göre; Apple akıllı saatine kalpteki anormallikleri, bozuklukları ve kalp – damar hastalığı işaretlerini elektrik sinyalleriyle tespit edebilecek bir teknoloji yerleştirmeyi planlıyor.

Kısacası, şirket halk arasında “EKG” olarak bilinen elektrokardiyografinin Apple Watch ile çekilebilmesini amaçlıyor. Günümüzde EKG çekilebilmesi için insanların vücuduna çok sayıda elektrot yerleştiriliyor. Bu elektrotlar kalp atışları arasındaki elektro yapıyı ölçüyor.

Apple’ın geliştirdiği çözümde kullanıcıların Apple Watch’ı sıkarak EKG çekimini başlatabileceği söyleniyor. Sensörler ve koldan vücudun üst kısmına gönderilecek küçük elektrik akımlarıyla toplanacak verilerin standart EKG’de elektrotlar tarafından toplanan verilerin yerini tutabileceği belirtiliyor. Böylelikle kalp krizi veya felç riski bulunan Apple Watch sahiplerinin sürekli bir EKG akışına sahip olması ve doktorların erken teşhis ve tedavi konusunda daha iyi bilgilendirilebileceği ifade ediliyor.

Apple, akıllı saatini bir fitness cihazı olmanın ötesine taşıyıp bir sağlık aracına dönüştürme konusundaki isteğini saklamıyor. Şirket, Apple Watch’un sağlık özelliklerini öne çıkarmak adına bir süre önce saati lüks bir aksesuar olarak göstermekten vazgeçmişti. Bu dönüşümde tüketici ürünlerine sağlık odaklı özellikler yerleştirmek için uzun test ve onay süreçlerine ihtiyaç duyulmasının da önemli rol oynadığı düşünülüyor.

Yeni Apple Watch için sonbaharı beklemek gerekiyor

2015’te ilk Apple Watch’un çıkışından bu yana sağlık odaklı çalışmalar ve işbirlikleri yapan Apple, Stanford Üniversitesi’yle Apple Watch sahiplerinin kalp ritimlerini düzensizlikleri görmek adına inceleyecek bir proje başlatmıştı. Ancak yerleşik EKG çekme imkânının bu çalışmaların hepsinin ötesine geçeceği söylenebilir. Bu özelliğin görülmesinin muhtemel olduğu ilk yeni Apple Watch içinse 2018’in sonbaharını beklemek gerekiyor. Apple son 2 yıldır akıllı saatinin yeni modellerini sonbaharda tanıtıyor.

İLGİLİ HABERLER