EğlenceManşetler

Yeni Apple TV muhtemelen iOS 9 ile çalışacak ve eylülde tanıtılacak

apple covid-19 satın alma
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

apple-logo-060614 (800 x 600)

Dünya Apple’ın gelecek ay yeni iPhone’larını göstermesini bekliyor, ancak çıkan son haberler eylül ayındaki etkinlikte yeni Apple TV gibi, başka ürünlerin de sahne alabileceğini işaret ediyor.

9to5Mac sitesinde yayınlanan yeni bir habere göre, J34 kod adını taşıyan yeni bir Apple TV modeli iOS 9’un, iOS’in tam gelişmiş çekirdeği üzerinden inşa edilen, TV için optimize edilmiş versiyonuyla çalışacak; Siri desteği, App Store, yeni bir uzaktan kumanda, daha fazla depolama alanı, geliştiriciler için yazılım geliştirme araç setleri ve diğer birtakım yeniliklerle birlikte gelecek.

Önceleri Apple’ın yeni TV donanımını ve yazılımını haziran ayındaki WWDC etkinliğinde tanıtması bekleniyordu, ancak bu duyuru beklenen zamanda gerçekleşmedi. Daha sonra çıkan haberler şirketin içerik sağlayıcılarıyla yapmaya çalıştığı anlaşmalarda birtakım sıkıntılar yaşadığı şeklindeydi. Ne var ki, 9to5Mac’e göre, gecikme ağır işleyen pazarlıkların sonucu değil, erken çıkışın iOS 9 için ayrılmış olan mühendislik kaynaklarını olumsuz etkileyebileceği endişesi.

Şirketin duyuruyu eylül ayına kadar erteleyerek mühendislerine TV ekranı için de optimize edilebilecek iOS 9’un üzerinde daha fazla çalışma, onu akıllı telefon veya tablette sorunsuz hâle getirecek şekilde inşa etme izni verdiği belirtiliyor.

9to5Mac, yeni Apple TV geldiğinde, karşımıza daha ince tasarımlı ve yaklaşık 5 yaşına gelmiş olan eski tasarıma göre önemli farklılıklar içeren bir modelin çıkacağını söylüyor. Ayrıca üzerinde dokunmatik tuşlar barındıracak,  dokunmatik ve hareket tabanlı girişleri de destekleyecek. En son OS X 10.11 El Capitan geliştirici beta sürümlerinde uzaktan kumandanın hem Bluetooth hem de kızılötesi üzerindne çalışabildiği, ayrıca bir tür dahili ses teknolojisi de barındırdığı belirtiliyor. 9to5Mac sesin kişiye özel dinleme, mikrofonun da Siri’ye komut iletimi için kullanılabileceğini söylüyor.

Apple TV’nin Siri entegrasyonu muhtemelen iOS 9’un yeni Proaktif işlevinin bir parçası olacak. WWDC’de detayları verilmiş olan Proaktif sayesinde bağlamsal duyarlılıklı verilere dayalı uygulama e arama tavsiyeleri sunuluyor. Apple TV Proaktif özelliğini diziler, filmler ve oyunları aramakta kullanabilir, ancak 9to5Mac Apple’ın donanımda üçüncü taraf uygulamaların sayısı belirli bir noktaya gelmeden bu özelliği açmayabileceğini söylüyor.

Apple TV üzerinde çalışacak uygulamaların oluşturulması için tam donanımlı bir yazılım geliştirme araç seti yayınlanacak, bunlar muhtemelen Apple TV’ye özel bir App Store’dan dağıtılacak. Bu da geliştiriciler için uygulama geliştirebilecekleri yeni bir ortamın doğacağı anlamına geliyor. Ne var ki, Apple’ın şu an için video uygulamalarına odaklandığı, yapımcılara kendi kanallarını oluşturma fırsatı sunacağı söyleniyor.

Yeni Apple TV set üstü cihazının genel anlamda teknik iyileştirmelerle birlikte de gelmesi bekleniyor. Daha fazla depolama alanı, daha hızlı işlemci, yenilenen kullanıcı arayüzü beklentiler arasında, ancak daha önce çıkan haberlerin de işaret ettiği üzere, Apple’ın planladığı internet TV servisi başlangıçta faaliyete geçmeyecek. Bloomberg, kablo TV’nin yerine geçme iddiası taşıyan bu servisin ABD’de en erken 2016’da faaliyete geçeceğini yazıyor. Apple’ın şu anda TV kanallarıyla ve ağlarıyla fiyat üzerinden bazı anlaşmazlıklar yaşadığı söyleniyor. Ancak şirketin bütün müşterilerine iyi bir görüntüleme deneyimi sağlamak amacıyla yeterli yatırımda bulunduğu, en iyi deneyimi sunmak için planlarını daha da öteleyebileceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER