Manşetler

Yeni Android özelliği telefonu cebinizde taşırken güvenlik kilidini kapatacak

google now launcher

nexus-6-on-inceleme-10

Akıllı telefonun güvenliğini sağlamak bir zorunluluk, ancak güvenliği sağlamak amacıyla her gün birçok kez akıllı telefonlarımızın ekran kilitlerini parola girerek veya belirli deseni ekranda çizerek açmaya çalıştığımız da bir gerçek.

Google bu problemi “on-body detection” olarak adlandırılan ve “vücutta algılama” şeklinde Türkçeleştirebileceğimiz yeni bir Android işleviyle çözmeyi hedefliyor. Rahatlık için güvenlikten belirli bir ölçüde fedakarlık yapmayı kabul edenler bu işlevden yararlanabilecek, bunun sayesinde akıllı telefon elinizde veya cebinizde, kısacası vücudunuza çok yakın olduğu zamanlarda, kilit mekanizması devre dışı kalacak, böylelikle ekran kilidini her seferinde açmak için uğraşmak zorunda kalmayacaksınız.

Söz konusu özellik ilk olarak bazı Android Police sitesi okuyucuları tarafından keşfedildi. Sitede yayınlanan ekran görüntülerine göre, vücutta algılama özelliği telefonu bir masaya veya başla bir yüzeye koyuncaya kadar ekran kilidini devre dışı bırakıyor.

android-vucutta-algilama-210315

Bu özelliği etkinleştirdiğiniz takdirde, sabah telefonu elinize alıp cebinize attıktan sonra ilk kez kullanırken telefonunuzun ekran kilidini bir seferliğine açmanız gerekecek. Ancak ondan sonra telefonu elinizde tuttuğunuz veya kolunuza takılı çantada taşıdığınız sürece, cihazın ekran kilidi devreye girmeyecek ve bir sonraki seferde ekran açıldığında parola girmeye gerek kalmadan kullanıma hazır olacak. Ancak ofise gelip telefonu masanıza bıraktığınızda ekran kilidi yeniden devreye girecek ve daha sonra telefonu kullanmak istediğinizde ekran kilidini açmak zorunda kalacaksınız.

Tabii ki, bu özellik telefonu sizin mi, yoksa bir başkasının mı taşıdığını algılayacak yeteneğe sahip değil. Cihazın ivmeölçerini kullanarak sürekli hareket hâlinde olunup olunmadığına karar veriliyor. Eğer telefonu bir arkadaşınıza verdiyseniz veya kapkaç kurbanı olmuşsanız, o hâlde telefonunuzun ekran kilidi muhtemelen açık kalacak demektir.

Her ne olursa olsun, bu güvenlik seçeneği çok yakında Google Play Servisleri’ne gelecek bir güncellemeyle birlikte Nexus cihazlarına ve diğer Android telefonlarına gelecek.

İLGİLİ HABERLER