Teknoloji

Yasak kararına neden olan videoları tekrar yükleyen YouTube’a İnternet Kurulu Başkanı’ndan cevap

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Türkiye’den YouTube’a erişim tekrar açıldı, ancak YouTube ile Türkiye arasındaki sürtüşme bitecek gibi görünmüyor. YouTube dün akşam saatlerinde yayınladığı bir açıklamayla kaldırılan videolarda telif haklarıyla ilgili bir sorun görmediğini ve bu nedenle videoları Türkiye’den erişilemeyecek şekilde tekrar siteye yüklediğini duyurmuştu. YouTube’un bu hamlesinden sonra karşı hamle de gecikmedi.

İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, BT Dünyası’na yaptığı açıklamada aşağıdaki sözleri kaydetti:

“YouTube bu kararı ve açıklamasıyla süreci zora sokmuştur. Söz konusu videoların telif hakkı sahibi Anadolu Ajansı ve TRT. Bu videoların doğru şekilde kullanılması için Alman ILS şirketine telif haklarının korunması konusunda yetki verilmiştir.

Daha önce bu tip olaylarda videolara doğrudan müdahale etmediklerini dile getiren, telif haklarıyla ilgili olarak yetkili kurum ve kuruluşların videolara müdahale hakkı olduğunu iddia eden YouTube kendi açıklamalarına ihanet etmiştir.

ABD?de çok ön planda olan Telif Hakları yasalarını karşısına almıştır. Atatürk Videoları?nın telif haklarını savumakla görevli olan Alman ILS şirketi öncelikle ABD mahkemeleri olmak üzere uluslararası hukuk platformunda telif haklarıyla ilgili bir mücadele başlatmıştır. Şuan TRT ve Anadolu Ajansı?ndan telif yazısı bekliyorlar. Akabinde harekete geçecekler”.

YouTube Atatürk’ün tüm insanlığa malolduğunu varsayarak videoların telif açısından bir sahibinin bulunamayacağını düşünüyor olabilir. Serhat Özeren ise Atatürk ile ilgili tüm görüntülerde telif hakkı kullanma yetkisinin Anadolu Ajansı ve TRT’de olduğunu söylüyor. Görünen o ki, Türkiye ile YouTube arasındaki vergi kavgasına bir de telif kavgası eklenecek. Görünen o ki, karşılıklı açıklamalar, hamleler önümüzdeki günlerde de sürecek.

Hepimiz diken üstünde, daha yeni erişime açılan YouTube’a tekrar yasak gelip gelmeyeceğini merak ediyoruz. Tabii ki, dileğimiz YouTube’un her zaman açık kalması.

(PC Extra aracılığıyla)

İlgili – BT Dünyası

İLGİLİ HABERLER