Manşetler

Yapay zekâ için sektör liderlerinden açıklama: Nükleer savaş kadar tehlikeli

buzzfeed yapay zeka
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

ChatGPT, Bard ve diğer geniş dil modellerinin çıkışıyla birlikte Elon Musk‘ın da aralarında bulunduğu pek çok isim yapay zekâ tarafından oluşturulan potansiyel tehditler hakkında konuşmaya başlamıştı. Şimdi de, yüksek profilli sektör liderleri bu tehditlere dikkat çeken tek cümlelik ve çarpıcı bir açıklama yaptı.

Söz konusu açıklama şu şekilde: “Yapay zekâ (AI) kaynaklı yok olma riskini azaltmak, salgın hastalıklar ve nükleer savaş gibi diğer toplumsal ölçekli risklerin yanı sıra küresel bir öncelik olmalıdır.”

Açıklama “Center for AI Safety” (AI Güvenliği Merkezi) isimli kuruluşun internet sitesi aracılığıyla paylaşıldı. Web sitesinde verilen bilgiye göre, bu merkez “AI kaynaklanan toplumsal ölçekteki riskleri azaltmak için” kuruldu. Açıklamanın imzacıları arasında Open AI’ın CEO’su Sam Altman ve Google DeepMind’ın tepe yöneticisi Demis Hassabis de yer alıyor. “Modern yapay zekânın babaları” olarak tanımlanan araştırmacılar Geoffrey Hinton ve Yoshua Bengio da açıklamaya imza verdi.

Bunun yakın zamanda yapay zekânın tehlikeleri konusunda yapılan ikinci yüksek profilli açıklama olduğunu hatırlatmakta fayda var. Daha önce de geçtiğimiz mart ayında aralarında Elon Musk ve Steve Wozniak’ın da bulunduğu 1000’den fazla kişinin imza verdiği bir açıklama yapılmış ve AI alanında yapılan çalışmaların altı ay için durdurulması istenmişti.

ABD Başkanı da yapay zekâ konusunu gündemine aldı

ABD Başkanı Joe Biden da kısa süre önce konu hakkında şu ifadeleri kullanmıştı: “AI’ın tehlikeli olup olmadığı şu an için bilinmiyor. Bana göre teknoloji şirketlerinin, ürünlerini halka açmadan önce güvenli olduğundan emin olma sorumluluğu var. Yapay zekâ, hastalık ve iklim değişikliği gibi bazı çok zor sorunların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir; ancak aynı zamanda toplumumuza, ekonomimize, ulusal güvenliğimize vereceği riskler de ele alınmalıdır.”

Yayınlanan son açıklamanın ön sözünde ise şu ifadeler yer alıyor: “AI uzmanları, gazeteciler, politika yapıcılar ve halk, AI’dan kaynaklanan geniş bir yelpazedeki önemli ve acil riskleri giderek daha fazla tartışıyor. Buna rağmen, gelişmiş yapay zekanın en ciddi risklerinden bazıları hakkında endişelerinizi dile getirmek zor olabilir. Aşağıdaki açıklama, bu engeli aşmayı ve tartışma başlatmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, gelişmiş yapay zekânın en ciddi risklerinden bazılarını ciddiye alan, sayısı giderek artan uzmanlar ve kamuya mal olmuş kişiler hakkında ortak bilgi oluşturmayı da amaçlıyor.

İLGİLİ HABERLER