Bilim

Yapay zekâ acil servis sevk ekiplerinin kalp krizini tespitine yardımcı oluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

yapay zekaAcil servis sevk ekiplerinin işi sadece telefonları yanıtlamak gibi görünse de, yaptıkları işin bundan çok daha zor ve ağır olduğunu untmamak gerekiyor. Bir yandan arayanları rahatlaştırmaya ve sakinleştirmeye çalışan sevk memurları, diğer taraftan da hastanın hayatını kurtaracak bilgiler için doğru soruları sormaya çalışıyor. Ancak bir süredir bu konuda yapay zeka sevk ekiplerine yardımcı oluyor.

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da görev yapan sevk memurları, 2016’dan bu yana Corti adını taşıyan bir yapay zekâdan yardım alıyor. Telefon görüşmeleri sırasında duyduğu kelime ve sesleri anlayabilen Corti, kalp krizinin tespitine yardımcı oluyor. Ardından doğru soruları sevk memurunun önüne çıkaran Corti, böylelikle daha doğru bir tanıya ulaşılmasını kolaylaştırıyor.

Corti’nin katkıları bununla sınırlı kalmıyor. Yapay zekâ sistemi, sevk memurlarına ambulansa doğru adres bilgilerini aktarabilmeleri için gerekli soruları da hatırlatıyor. Ancak arka plandaki ipuçlarından yararlanarak teşhisini doğrulaması, Corti’ye değer kazandıran unsurların başında geliyor.

Yapay zeka Corti yakında daha çok ülkede kullanılabilir

Corti ilk olarak Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da kullanılsa da, altında aynı ismi taşıyan Hollanda merkezli bir girişimin imzası bulunuyor. Tıpkı diğer yapay zeka sistemleri gibi, Corti de daha fazla bilgiye kavuştukça teşhislerindeki isabeti yukarıya çekiyor. Corti, yakında aralarında ABD’nin de bulunduğu başka ülkelerde de hizmet vermeyi planlıyor.

İLGİLİ HABERLER