Bilim

Yapay deri nakli şeker hastalığının tedavisinde kullanılabilir

yapay deri nakliCRISPR gen düzenleme teknolojisiyle gerçekleştirilen yapay deri nakli, farelerin şeker hastalığına yakalanmasını engelliyor. Bilim adamları bu yöntemlerin insanlar üzerinde de etkili olabileceğine inanıyor.

Chicago Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışma çerçevesinde yeni doğan farelerden alınan kök hücreler kontrollü olarak “glukagon benzeri peptit 1” salınımı yapacak şekilde düzenlendi. Pankreası insülin üretmesi konusunda uyaran bu hormon, kandaki glikoz seviyesinin de sağlıklı kalmasını sağlıyor.

Genetiğiyle oynanmış deri parçaları daha önce obezite çalışmalarında kullanılan farelere nakledildi. Deri nakli yapılan farelerin insülin direnci tersine dönerken, kilo alma hızları da yavaşladı. Deri nakli yapılan fareler, obezite araştırmasındaki diğer farelere kıyasla yüzde 50 daha az kilo aldı.

Obezite ikinci tip şeker hastalığına yol açan ana risk faktörleri arasında bulunuyor. Yüksek insülin direnci bu koşulların oluşmasına neden oluyor. Çalışmanın birinci yazarı, kök hücrelerden insan derisi oluşturmanın çok pahalı olmadığına dikkat çekti ve kök hücrelerin şeker hastalığının tedavisinde kullanılabileceğini belirtti.

Yapay deri nakli uzun süredir yanıkların tedavisinde kullanılıyor

Yapay deri nakli, uzun süredir yanıkların tedavisinde kullanılıyor. Araştırmacılar süreçteki gelişime paralel olarak yapay derinin başka tedavilerde de kullanılabileceğini belirtmişti. Ancak bunun için uygun alan konusunda kesin bir karara varılamamıştı.

Makalenin birinci yazarı Xiaoyang Wu, şu aşamada şeker hastalığı için kesin bir tedavi vadetmediklerini, ancak şeker hastalarına kandaki glikoz seviyelerini daha iyi kontrol edebilme fırsatını sunabileceklerini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER