Ulaşım

Yandex ve Hyundai sürücüsüz otomobil teknolojisi için güçlerini birleştirdi

yandex hyundai

Sürücüsüz otomobiller için dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar sıkı bir mesai içinde. İnsan kontrolüne ihtiyaç duymadan hareket edebilen otomobillerin yolculukları şimdiye göre daha rahat ve güvenli hâle getirileceğine inanılıyor. Bu hedefler doğrultusunda büyük şirketler de iş birliği yapma yoluna gidebiliyor. Bu iş birliklerinin en yeni örneklerinden birine Yandex ve Huawei imza atıyor.

Yandex’in dördüncü nesil sürücüsüz otomobil sistemi, Hyundai’nin Mobis modeli üzerinde geliştirildi. 2020 model Hyundai Sonata’lara yerleştirilen sistemle birlikte Yandex’in sürücüsüz otomobil filosu biraz daha büyümüş oldu. Filoda daha önce 100’den fazla Toyota Prius bulunuyordu.

Yandex’in sürücüsüz Sonata’ları hâlihazırda Rusya’nın başkenti Moskova’nın yollarında dolaşıyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, yıl sonuna kadar filoya 100 yeni Sonata’nın daha eklenmesinin planlandığı belirtildi. Rus internet şirketi, bu araçları Rusya’nın Innopolis şehrindeki robot taksi programında ve ABD’nin Michigan eyaletindeki filosunda da kullanmayı planlıyor.

Projede Yandex’in ve Huawei’nin mühendislik ekipleri birlikte çalıştı. Hyundai’nin ekibi, otomobilin elektrik kontrol birimlerini, Yandex’in sürücüsüz kontrol teknolojisiyle uyumlu olacak şekilde modifiye etti. Yandex’in mühendisleri ise üçüncü nesil sürücüsüz araçlarda kullanılan sensör setini geliştirdi.

Yandex sürücüsüz otomobil sistemine üç ekstra kamera yerleştirdi

Yandex’in ekibi, otomobile üç adet ekstra kamera birimi yerleştirdi. Her birinin odak mesafesi farklı olan bu kameralarla birlikte sistemdeki toplam kamera sayısı dokuza yükseldi. Radar sistemi de otomobilin tamponundan tepesine taşındı. Ön çamurluktaki LiDAR sistemlerinin yeri de daha geniş bir görüş açısı sağlamak amacıyla değiştirildi. Böylelikle LiDAR sistemlerinin daha kısıtlı görüşün olduğu durumlarda bile yayaları ve diğer taşıtları fark etmesi kolaylaştı.

Yandex tarafından yapılan açıklamada, Hyundai ile gerçekleştirilen işbirliği sayesinde şimdiye kadarki en gelişmiş sürücüsüz otomobil sisteminin hazırlandığı belirtilirken; iki şirketin gelecekte bu sistemi daha da ileriye götürmek için birlikte çalışmayı sürdüreceği ifade edildi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER