Teknoloji

Yandex Türkçe Twitter kullanımının analizini çıkardı

Türkiye pazarına hızlı bir giriş yapan Yandex servisleriyle dikkat çekerken, gerçekleştirdiği bir araştırma çalışması ile de Türkiye internet dünyasına ilişkin bir bakış açısı sağlıyor. Şirket tarafından gerçekleştirilen Türkçe içerik üreten Twitter topluluğu analizi popüler sosyal ağın ülkemizdeki kullanımına ilişkin doyurucu bilgiler sunuyor.

Yandex tarafından 2012’nin ağustos ve eylül aylarında gerçekleştirilen araştırmaya göre Türkçe içerik üreten Twitter kullanıcısı sayısı 3.8 milyon. Bu rakam tüm dünyadaki aktif Twitter kullanıcılarının yüzde 2.5’ine tekabül ediyor. Türk kullanıcılar hafta içinde günde ortalama 3.7 milyon, haftasonu ise 2.5 milyon tweet atıyor. Hafta içi saniyede atılan tweet sayısının 42’nin üstünde olduğu belirtilirken, tweetlerin en çok öğlenden sonra atıldığı görülüyor.

Twitter kullanımında önemli bir yeri olan hashtag ya da Türkçe ismiyle etiketlerin kullanımı da Yandex araştırmasında yer alıyor. Şirket etiketleri yerel ve global olarak ikiye ayırırken, en çok bahsedilen yerel etiketler listesinin zirvesinde Zeki Kayahan Coşkun tarafından hazırlanan radyo programı Matrax’ın etiketi #matrax yer alıyor. Listede eylül ayının ilk günlerinde yaşanan ve 25 askerimizin şehit olduğu cephanelik patlamasının ardından oluşturulan #türkiyeafyonaağlıyor etiketi üçüncü sırada yer alırken, Adını Feriha Koydum dizisi ile üne kavuşan Çağatay Ulusoy’un doğum gününü kutlamak amacıyla oluşturulan #iyikidoğdunçağatayulusoy etiketi de 10. sıradan listeye girmiş durumda. Türk Twitter kullanıcıları tarafından en çok bahsedilen global etiketler listesinin ilk sırasında ise takipçi sayısını arttırmak için karşılıklı takipleşmeyi teşvik eden #teamfollowback etiketi ilk sırada yer alıyor. Listede takipleşme ile ilgili etiketler önemli yer alırken dünya çapında çocuklar ve gençlerin büyük hayranlık duyduğu şarkıcı Justin Bieber ve pop müzik grubu One Direction ile ilgili etiketler de ilk ona girmiş durumda.

Twitter’da en çok bahsedilen 10 yerel kullanıcı listesinde ise burç yorumları yapan hesapların ağırlığı dikkat çekiyor. Birinci sırada @huysuz_ayi hesabı yer alırken, onu hemen arkasından @saptroloji takip ediyor. @2012_burcunuz, @argostroloji ve @fucktroloji de listeye girmiş diğer burç hesapları. Ceyhun Yılmaz (@ceyhunyilmaz) ve Zeki Kayahan Coşkun’un (@zekikayahan) listeye girmesi ise Türk halkının radyoya olan ilgisini göstermesi açısından önem taşıyor.

Türk Twitter kullanıcıları tarafından bahsedilen 10 global kullanıcı listesinin zirvesinde ise Youtube’un hesabı olan @youtube yer alıyor. Ancak, bu durumda Youtube üstünden yapılan Twitter paylaşımlarının sonuna bu kullanıcı adının eklenmesinin rolü olduğunun altını çizmek gerek. Keza aynı durum listenin onuncu sırasında yer alan sosyal ağ Foursquare’in hesabı @foursquare için de geçerli. Foursquare aracılığı ile gerçekleştirilen yer bildirimlerinin sonunda da bu kullanıcı adı dilendiğinde yer alabiliyor. Listenin geri kalanında ise Justin Bieber, One Direction üyelerinin kişisel hesapları ve yine aynı kitleye hitap eden şarkıcıların bulunması Türkiye’de çocuk ve gençlerin Twitter kullanımı konusunda oldukça önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor.

İlgili >> Yandex

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER