Ulaşım

Yandex sürücüsüz otobüs geliştirmek için çalıştırmalar yapıyor

yandex surucusuz otobusSürücüsüz otomobil geliştirmek, internetin arama devleri arasındaki yeni moda gibi gözüküyor. Türkiye pazarına da oldukça yoğun yatırım yapan Rusya’nın popüler arama motoru Yandex de söz konusu şirketlerden biri. Ancak Yandex, Google gibi bireysel yolculuklara odaklanmak yerine, toplu taşıma konusunda bir çözüm geliştirmeyi tercih ediyor.

Yandex sürücüsüz otobüs çalışmalarında Daimler ile birlikte hareket ediyor

Mercedes’in çatı şirketi Daimler, kamyon üreticisi Kamaz ve devlet destekli araştırma kuruluşu NAMI, Yandex’in sürücüsüz otomobil geliştirme çalışmalarındaki partnerleri arasında yer alıyor. Bir tür ring servis aracı olarak işlemesi planlanan sürücüsüz otobüs, 12 kişiyi taşıyabiliyor. Aracın menzilinin ise tam şarjda 200 kilometre olması öngörülüyor. Yandex, gerçekleştirilen çalışmalara yapay zeka, bilgisayar vizyonu ve ses tanıma konusundaki tecrübeleriyle katkıda bulunuyor. Otobüste hedef varış noktasının girilmesi için Yandex bağlantılı bir mobil uygulamanın kullanılacağı da gelen haberler arasında yer alıyor.

NAMI, sürücüsüz otobüsün testlerine 2017’de trafiğe kapalı yollarda başlayacak. Bir süre sonra bu testlerin trafiğe açık yollara taşınması da planlanıyor. Sürücüsüz otobüsün Rusya dışına çıkıp çıkmayacağı henüz bilinmese de, Yandex’in teknolojisinin daha fazla araca giriş yapması muhtemel gözüküyor. Rusya’dan da böyle bir habere gelmesi, sürücüsüz toplu taşımanın da dünyanın geleceğinde bir yeri olduğunu biraz daha somut göstermesi açısından önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER