Teknoloji

Yandex şimdi de Yandex.Browser internet tarayıcısıyla Google’a meydan okuyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Rusya’nın en çok kullanılan ve geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de birinci yaşını kutlayan arama motoru Yandex, Google ile rekabeti arama motorundan internet tarayıcısına taşıyor. TSİ 16:00’da indirilmeye sunulan Yandex.Browser ile Rus arama motoru şirketi de internet tarayıcısı savaşının içine dahil oldu. Hem PC hem de Mac kullanıcıları Yandex.Browser’ı indirilebilir. PC versiyonunda İngilizce versiyon açılsa da, yüklediğimiz Mac versiyonunda varsayılan olarak Rusçanın karşımıza çıkması biraz şaşırtıcı oldu.

Yandex.Browser’ın tasarım açısından Google Chrome’u andırdığını söylemek gerek. Üstte yer alan ve Smart Box adını taşıyan adres çubuğu aynı zamanda Yandex’te hızlı bir şekilde arama yapma imkanı da sunuyor. Üstelik arama sırasında çeşitli anahtar kelime tavsiyeleri de otomatik olarak sunuluyor. Smart.Box’ın hemen soluna Yandex’in ana sayfasına giden bir kısayol tuşu konumlandırılmış.

Yeni bir sekme açmak için + ikonuna tıkladığınızda ise içerisinde sıkça ziyaret ettiğiniz sitelerin bulunduğu bir pencere beliriyor. Bu pencere içerisinde Yandex’in çeşitli servislerine ait bağlantılar da bulunuyor. Toplam sekiz adet bağlantıyı dilediğiniz gibi özelleştirebilir, bu pencereyi her gün sıklıkla ziyaret ettiğiniz siteler için başlangıç noktası hâline getirebilirsiniz. Ayrıca bu yeni sekme kutusu içerisinde yer imleri, geçmiş, indirilenler ve en son ziyaret edilen sitelere de kısayolları bulunuyor.

Yandex.Browser yüklendikten sonra varsayılan internet tarayıcınızda yer alan yer imlerini ve gezinme geçmişini otomatik olarak kopyalıyor. Böylelikle web’de gezinme deneyimine kaldığınız yerden Yandex.Browser ile devam etme şansını yakalıyorsunuz.

Yandex.Browser performans açısından Chrome ve Safari gibi rakiplerle boy ölçüşüyor gibi görünüyor. Gerçekleştirdiğimiz SunSpider Benchmark testlerinde Yandex.Browser ile diğerlerinin aldığı sonuçlar bir hayli yakın. Ancak pratikte bazı sitelerin yüklenmesi sırasında diğerlerine göre fazla bekletiyor veya yüklenen içerik varken sayfanın aşağısına doğru kaydırmaya izin vermiyor. Yola yeni çıkan bir internet tarayıcısı için fena sayılmayan bir performans görülmekle birlikte Yandex.Browser’ın daha alması gereken yol var gibi görünüyor.

Yandex.Browser’a bir şans vermek isteyenler aşağıdaki ilgili bağlantıyı takip edip bu yazılımı indirebilir. İşletim sisteminize uygun sürüm otomatik olarak karşınıza çıkarılacaktır.

İlgili >> Yandex.Browser indir

İLGİLİ HABERLER